İlköğretim 7. sınıf sosyal bilgiler dersinde bilgisayar destekli öğretimin akademik başarıya ve kalıcılığa etkisi
The effect of computer assisted instruction to academic success and continuity for the course of social studies in primary school 7th class
- Tez No: 217113
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M.OĞUZ KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Öğretim, Sosyal Bilgiler, Eğitim- Öğretim Teknolojisi, Computer Assisted Instruction, Social Studies, Education and Instruction Technology
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, İlköğretim 7. sınıf Sosyal Bilgiler dersi ?Osmanlı Kültür ve Uygarlığı? ile ?Yurdumuzun Komşuları ve Türk Dünyası? ünitelerinde bilgisayar destekli öğretimin öğrenci başarısına ve bilgilerin kalıcılığına etkisini incelemektir.Çalışma grubunu, Adana ili Pozantı ilçesi Atatürk İlköğretim okulunun, 2006-2007 eğitim-öğretim 2.yarı yılındaki 7-A ve 7-B sınıflarının 40 öğrencisi oluşturmaktadır. Seçilen öğrencilerin karne notlarına ve sosyo-ekonomik düzeylerine bakılarak grupların denk olduğu tespit edilmiştir.Öğrencilerin akademik başarıları ve öğrenmenin kalıcı olması yönünden, bilgisayar destekli öğretimle işlenen bir ders ile geleneksel öğretim yöntemleriyle işlenen ders arasındaki farklılıklar tespit edilmiştir. Konu ile ilgili yapılan çalışmalar gözden geçirilerek, bilgisayar destekli öğretimin öğrencinin başarısını arttırdığı ve öğrenmede kalıcılık sağladığı tespit edilmiştir.Araştırma, İlköğretimde Sosyal Bilgiler dersinde, bilgisayar destekli öğretimle işlenen bir ders ile geleneksel öğretim yöntemleriyle işlenen bir dersin, öğrenci başarısının ve hatırlama düzeyine etkisinin kontrollü gözlem yoluyla neden sonuç ilişkilerini belirlemeyi amaçladığı için deneme modeline uygun olarak yapılandırılmıştır.Araştırmada kullanılan veriler araştırmacı tarafından geliştirilen ?ön-son test ve hatırlama testi? aracılığıyla toplanmıştır. Hazırlanan test öğrencilere deney öncesi ve sonrası uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programı t-testi ile sınanmış, .01 düzeyinde anlamlılığı test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is investigating effect of computer assisted instruction to the to the success of students and continuity of knowledge for the chapters ?The Ottoman Culture and Civilization? and ?Neighbors of our Country and Turkish World? of Social Studies course in Primary School 7th class.Working group was consisting of eighty students of Class 7A and 7B of 2006-2007 education-instruction years in Atatürk Primary Scholl from Pozantı district, Adana. It was confirmed that groups were similar with respect to reports and socioeconomic levels of selected students.The differences between courses teached by traditional methods and computer supported were determined with respect to academical success of students and having continuity on learning. By looking over studies about subject, computer supported instruction was determined enhancing success of students and providing continuity on learning.The study was configured as suitable to trial model because of intending to determine cause-result connection for the effect of lessons which were performed by computer supported instruction and traditional education methods to the success and recalling level of student in the course of Social Studies by the way of controlled observation.Data used in the study were gathered via ?pre and post test and recalling test? which was improved by researcher. Prepared test was applied to the students before and after the experiment. Obtained data were tested by t-test by using the SPSS at .01 levels.