Grand hotels in major cities of Turkey, 1950-1980: An evaluation of modern architecture and tourism
Türkiye'nin büyük şehirlerindeki büyük oteller, 1950-1980: Modern mimarlik ve turizmin bir değerlendirmesi
  1. Tez No: 217123
  2. Yazar: AHMET ERDEM TOZOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ELVAN ALTAN ERGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yirminci Yüzyıl Türkiye Mimarlıgı, Modern Mimarlık, Turizm Mimarlıgı, Kent Otelleri, Emekli Sandıgı, 20th Century Turkish Architecture, Modern Architecture, Tourism Architecture, City Hotels, the Pension Fund
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalısma, Türkiye'de modern turizm ve turizm mimarlıgının olusması sürecini yasayan 1950-1980 arası dönemde Emekli Sandıgı mülkiyetinde bulunan stanbul Hilton, zmir Büyük Efes ve Büyük Ankara Otellerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda bulundukları sehirlerin ilk bes yıldızlı otelleri olan bu yapılar, dönemin anlayısını yansıtan ve yön veren mimari özellikleri yanında yirminci yüzyılın ikinci yarısındaki toplumsal dönüsüm süreçlerinin izlenmesine de olanak vermektedir. anlamda tez, yapıların mimari olusumunun yanı sıra, toplumsal hayat içinde yer alıslarını ve mimarlıgın degisen kent yasamı ve turizm ile iliskilerini de irdelemeyi amaç edinmistir. Ayrıca bu tez, su ana kadar yeterince çalısılmamıs olan turizm mimarlıgı ile ilgili tarihsel perspektifler sunmaktadır. Kronolojik olarak, birinci bölüm genel bir giris olusturmaktadır. kinci bölüm 1950'ler Türkiye'si ve stanbul Hilton Oteli'ni konu edinmektedir. Üçüncü bölüm 1960'lar Türkiye'si ve zmir Efes ve Büyük Ankara Otelleri'ni konu edinmektedir. Dördüncü bölüm, 1970'lerin sosyal ve siyasi ortamında gelisen turizm elestirisini incelemekte ve son bölüm de genel bir sonuç bölümüdür.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the stanbul Hilton, the zmir Grand Efes and the Grand Ankara Hotels, which are owned by the Pension Fund, during the 1950-1980 period that witnessed the formation process of modern tourism and tourism architecture in Turkey. As the first five-star hotels of their cities, these buildings provide the possibility of tracing the social transformation processes at the second half of the 20th century beyond their architectural properties that reflect and affect the zeitgeist of the period. In this manner, besides the architectural formation of the buildings, this thesis also aims to examine the participation of the hotels in social life and the relations of architecture with the changing city life and tourism. Moreover, this thesis offers historical perspectives about tourism architecture, about which adequate researches have not been provided yet. Chronologically, the first chapter formulates a general introduction. The second chapter issues the 1950s? Turkey and the stanbul Hilton Hotel. The third chapter issues the 1960s? Turkey and the zmir Efes Hotel and the Grand Ankara Hotels. The fourth chapter examines the critique of tourism that developed in the 1970s? social and political medium, and the last chapter is a general conclusion