The presentation of industrial design in the popular media: A research study on popular home style magazines in the post-1980 period in Turkey
Medya aracılığıyla topluma yansıtılan endüstriyel tasarım olgusu: Türkiye'de 1980 sonrası dönemde popüler dekorasyon dergileri üzerine bir araştırma
- Tez No: 217124
- Danışmanlar: PROF.DR. JALE ERZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'de medya, endüstriyel tasarım, kitle tüketimi, 1980 sonrası Türkiye, popular dekorasyon dergileri, modernizasyon, tüketim degerleri, Turkish media, industrial design, consumerism, mass consumption, Turkey in the post-1980 period, popular home style magazines, modernization, consumption values
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalısma, bir meslek ve disiplin olarak endüstriyle tasarımın Türkiye'de topluma nasıl yansıtıldıgını incelemeyi amaçlamaktadır. 1980 sonrası dinamikleri ile piyasada sayıları hızla çogalan popular dekorasyon dergileri çalısmanın objesini olusturmaktadır. Yayınlar arastırma kapsamında incelenmis, bu ticari yayınların tasarım kültürü ve farkındalıgı yaratma anlamında oynadıgı role odaklanılmıstır. 1980 sonrası Türkiyesinin degisen degerleri ile ticari dergilerin meseleyi nasıl ele aldıgı, ürünleri hangi degerler ile tanıttıgı, tüketim degerleri içinde tasarıma ve tasarımcıya hangi rollerin biçildigi tez kapsamında tartısılmıstır. 1980 sonrası döneminin sosyo-politik ve ekonomik dönüsümleri tezin baglamsal çerçevesini olusturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze how industrial design as a profession and discipline has been presented to the public in Turkey. The object of the study is constituted by the popular home style magazines which increased rapidly in number through the dynamics of the post-1980 period. These publications have been inspected in the scope of the research and their in constructing and shaping public awareness about design culture has been the focus of the study. The main theme of the thesis is focused on the analysis of Turkish social values which changed after the 1980s and on how the magazines handled the subject of design, and the qualities which they highlighted in the presentation of the products. In addition, the roles which were ascribed to design and to the designers in terms of the newly calibrated consumption values, have also been discussed. The socio-political and economic transformations of the post-1980 period constitute the contextual framework of the thesis.