An analysis of architect Sinan's late period mosques
Mimar Sinan'ın geç dönem camileri üzerine bir analiz
  1. Tez No: 217125
  2. Yazar: CEREN KATİPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. JALE NEJDET ERZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Sanat Tarihi, Tarih, Architecture, Art History, History
  6. Anahtar Kelimeler: On altıncı Yüzyıl, Osmanlı Mimarisi, Mimar Sinan, Istanbul, Geç Dönem Camileri, Cami Mimarisi, Sixteenth Century, Ottoman Architecture, Architect Sinan, Istanbul, Late Period Mosques, Mosques Architecture
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu tez Mimar Sinan'ın geç dönem camilerini; taşıyıcı sistemleri, çevreleri ile olan ilişkileri ve banilerinin kimlikleri üzerinden incelemektedir. Banilerin rolleri ve onların devlet içindeki statüleri, camilerin yapımında kullanılan malzemeler, yer seçim kriterleri ve camilerin coğrafi dağılımları, altı geç dönem camisi kapsamında tekrar incelenmiştir. Bu bakış açısıyla, tezin ilk odak noktası Osmanlı imparatorluğunun onaltıncı yüzyıldaki sosyo-politik durumudur. Onaltın yüzyılı son çeyreğindeki politik durum, kurumların çöküş süreci ve mimari üretim arasındaki ilişki, bu tezin ikinci bölümünde sorgulanmaktadır. Tezin üçüncü bölümünde altı geç dönem camisi detaylı bi şekilde anlatılmış ve taşıyıcı sistemleri, inşaat malzemeleri, alan özellikleri ve banilerinin kimlikleri gözönüne alınarak değerlendirilmiştir. Osmanlı mimarlık tarihinde Sinan'ın mimarlığı üzerine pek çok araştırma yapılamasına karşın, özellikle geç dönem camilerine odaklanan kısıtlı sayıda çalışma vardır. Bu tezin dördüncü bölümü, Sinan'ın geç dönem camileri üzerine yapılan çalımaları bir araya getirerek, üçüncü bölümdeki analizler ışığında değerlendirmektedir. Bu çerçevede, bu tezin amacı sadece Sinan'ın mimari sürecini izlemek için bir araç olan altı geç dönem camisini değerlendirmek değil, aynı zamanda banilerin kimlikleri, yer seçimi ve camilerin strukturel özellikleri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the late period mosques of architect Sinan in terms of their structural systems, the relation with their environment, and the identities of their patrons. The links amongst the role of the patron, his or her status in the state, materials used in the mosques, location choice and the spatial distribution of the mosques are researched on the bases of these six late period mosques of Sinan. In this perspective, the social background of the Ottoman Empire in the sixteenth century is the first focal point of the thesis. The relations between the decadence of the institutions, the political conditions of the Ottoman Empire and the architectural production during the last quarter of the sixteenth century are examined in the second chapter of this thesis. In the third chapter these six late period mosques as the sampling case are described in detail and evaluated in terms of their bearing systems, construction materials, the site features and the relation with their patrons. Though, being one of the favorite subjects in the Ottoman architectural history, there are many research and interpretations on Sinan?s architectural style, works on late period mosques are limited and not specifically focused. In the fourth chapter of the study these limited interpretations are brought together and evaluated in the light of the background information supplied in the previous chapter of the thesis. In this framework, the aim of this study is not only to assess the late period works of Sinan as a tool to trace his architectural process, but also to unveil the relations with the identities of the patrons and locational and structural features of the mosques.