Educational function of art museums: Two case studies from Turkey
Sanat müzelerinin eğitim işlevi: Türkiye'den iki örnek
- Tez No: 217126
- Danışmanlar: PROF.DR. JALE ERZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzecilik, Tarih, Education and Training, Museology, History
- Anahtar Kelimeler: The museum/ history, The art museum/ collection and educational programmes, Turkish museology
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalısma sanat müzlerinin eğitim fonksiyonunu, eğitim fonksiyonunun nasıl olustuğunu ve bir sanat müzesinin nasıl bir eğitim misyonu yürütebileceğini incelemektedir. Tez boyunca, Avrupa tarihi boyunca koleksiyonların olusmasının yanı sıra koleksiyonların sanat müzelerinin eğitim kökenini teskil etmesi olgusu tartısılmıstır. Koleksiyon kavramına ek olarak, sanat müzelerinde eğitim programlarının önemine dikkat çekilmistir. Sanat müzelerinin eğitim fonksiyonlarıyla ilgili genel bir görüs gelistirildikten sonra, Türkiye'de müzecilik nasıl evrilmistir ve Türk müzeciliğinde eğitimle ilgili bir yönelim var mıdır gibi sorulara cevap aranmıstır. Bu sorular ısığında Türkiye'den iki sanat müzesi örnek olarak incelenmistir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the educational function of art museums, how education in art museums evolved and how an art museum can conduct an educational mission. The concept of the material collections as the educative origin of art museums will be discussed alongside the history of collections in Europe. In addition to the concept of collection, the importance of educational programmes of art museums will be highlighted. Having derived a general notion of the educational function of art museums, the thesis will seek to answer questions such as how museology evolved in Turkey and whether the turkish museology has an educational concern. In accordance with these questions two turkish contemporary art museums will be investigated as case studies.