The political economy of oil in Kazakhstan
Kazakistan'da petrolün ekonomi politiği
- Tez No: 217127
- Danışmanlar: PROF. MELİHA ALTUNIŞIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Hazar Denizi, rantiye devlet, petrol, Sovyet Sonrası, Kazakhstan, Caspian Sea, rentier state, post-Soviet, oil
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 295
Özet
Bu tezde Sovyet Sonrası dönemde bagımsızlıgını kazanmıs Kazakistan'da petrolün ekonomi politigi analiz edilmektedir. Sovyetler Birligi dagıldıktan sonra bagımsızlıgını kazanan Kazakistan sahip oldugu hidrokarbon kaynakları sayesinde çok kısa bir sürede popüler hale gelmistir. Akademik ve uluslararası çevrelerde söz konusu ülkenin de diger birçok petrol üreten devletin petrol gelirlerine baglı olarak yasamakta oldugu ?lanet?e maruz kalıp kalmayacagı en önemli tartısma konularından biridir. Bu tez Sovyet sonrası Kazakistan'ına ekonomik, siyasal ve toplumsal boyutlardan bakarak bu boyutların her biri üzerinde petrol gelirlerinin etkisini anlamaya çalısmaktadır. Kazakistan'da petrolün ekonomi politigini anlamaya yönelik üç literatürden faydalanarak bir bakıs açısı olusturulmustur. Bu baglamda, diger petrol üreten devletlerin tecrübelerinden faydalanılarak gelistirilen rantiye devlet literatürünün Sovyet sonrası Kazakistan'ı anlamakta kullanıslı ancak yetersiz bir çerçeve olusturdugu tartısılmaktadır. Bu yüzden Sovyet sonrası dönüsüm ve elestirel jeopolitik literatürlerinden faydalanılarak daha kapsamlı bir analiz yapmanın mümkün oldugu ileri sürülmektedir. Bu teze göre, Sovyet sonrası dönemde Kazakistan'da petrolün ekonomi politigine bakıldıgı vakit petrolün bagımsızlık sonrası siyasal, ekonomik ve toplumsal etkilerine yönelik olarak üç egilimin varlıgını gözlemlemek mümkündür. Bunlardan birincisi daha önce var olan bir takım kurum ve yapıların devamlılıgının gözlemlenmesidir. kincisi, daha önce var olan birtakım kurum ve yapıların yeniden yapılanması ve üçüncüsü ise daha önce hiç var olmayan bir takın kurum ve yapıların ortaya çıkması olarak özetlenebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the political economy of oil in the post-Soviet Kazakhstan. After the dissolution of the Soviet Union, Kazakhstan, which is one of the newly independent states of the former Soviet geography, became very popular in the international arena with its hydrocarbon riches. There have been discussions in the scholarly and international political agendas that the country will suffer from the so called ?curse? that is associated with the producing states. This dissertation looks at the political, economic and social dynamics associated with the post-Soviet environment in Kazakhstan and the impact of oil revenues on each one of those domains. It discusses Kazakhstan?s political economy by engaging three relevant literatures on the issue. To this end first it is argued that the rentier state model which has been developed based on the experiences of other oil producing states is useful to understand the political economy of post-Soviet Kazakhstan, however it fails to explain its dynamics fully. Therefore, the dissertation engages with post-Soviet transformation as well as critical geopolitics literatures to overcome some of the gaps in the rentier state model. It has been argued that while analyzing the political economy of oil in Kazakhstan it is possible to identify three major trends with regard to the impact of oil revenues on the post-Soviet environment. The first one of those post Soviet trends is the consolidation of pre-existing institutions and structures. Second one is the restructuring of pre-existing institutions and third one is the creation of new institutions that was not present during the Soviet environment.