Caught between nationalism and socialism: The Kazak Alash Orda Movement in continuity
Milliyetçilik ve sosyalizm arasında: Kazak Alaş Orda Hareketinde süreklilik
  1. Tez No: 217134
  2. Yazar: YUNUS EMRE GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSENBİKE TOGAN, Y.DOÇ.DR. FERDAN ERGUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kazak, Kazakistan, Alas Orda, aydınlar, SSCB, sovyetler, milliyetçilik, modernlesme, toprak sorunu, Kazak, Kazakh, Kazakstan, Kazakhstan, Alash Orda, Intelligentsia, USSR, Soviets, Nationalism, Modernization, Land Question
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 318
Özet
Bu tez ?milliyetçi? Kazak aydınlarından olusan Alas Orda'nın Sovyetler Birligine katılısının nedenlerini ve Kazak ÖSSC'nin kurulusundaki rollerini tartısmayı amaçlamaktadır. Alas Ordacılar süreç içinde önce liberal demokrat Ruslarla birlikte hareket etmis, sonra bir ulusal hükümet kurup Bolseviklere karsı savasmıs, ancak 1920'den sonra SSCB'de kalıp Bolseviklerle birlikte memleketlerinin modernlesmesine katılmayı seçmislerdir. Akademik alanda SSCB cumhuriyetlerindeki yerel önderler genelde Sovyet siyasetinin edilgen unsurları olarak görüldüklerinden yok sayılırlar. Kazak ulusal hareketi Alas Ordacılar da 1920'de Sovyet egemenligini kabul ettikten sonraki dönemde zayıf siyasi figürler olarak görüldüklerinden ihmal edilmislerdir. Ancak Alasçılar Kazak halkını modernlestirme mücadelelerine 1920'lerde de devam etmistir. Bolseviklerle isbirligi yapmaları Kazakları modernlestirme hedefleriyle uyumluydu. Sovyet egemenligini kabul ettikten sonra rolleri Sovyet Kazakistanında sona ermemis devam etmistir. Alas Orda üyelerinin mücadelesi devrimden önce açıkladıkları programlarıyla uyum içindeydi ve Bolseviklerle isbirlikleri de amaçladıklarını gerçeklestirebilmenin bir yoluydu ve bu isbirligi onlara Kazak ÖSSC'nin kurulusunda bir rol sahibi olmalarını saglayacak bir alan açtı.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to discuss the incorporation of the ?nationalist? Kazak intellectuals of Alash Orda to the Soviet Socialist Republics and their role in the establishment of the Kazak ASSR. In the course of events they acted first together with Russian liberal democrats, then they sought to establish a national government and fought against the Bolsheviks, but after 1920 they chose to stay in the USSR and join the modernization process of their homeland alongside the Bolsheviks. In the mainstream academic discourse the local leaders in the republics of the USSR are generally considered as passive victims of the Soviet policies. The members of the Kazak national movement of Alash Orda are also neglected as weak political figures after they had accepted the Soviet rule. But they continued their struggle for enlightening the Kazak people in 1920s. Their collaboration with the Bolsheviks was concomitant to their motives of modernizing the Kazaks. Their role in the Soviet Kazakstan did not come to an end after their acceptance of the Soviet sovereignty but it continued. My argument is that the struggle of the members of Alash Orda was in continuity with their program before the revolution, and their cooperation with the Bolsheviks was a way to realize their objectives, and it opened a sphere for them to have a role in the formation of the Kazak ASSR.