Ottoman army in the eighteenth century: War and military reform in the Eastern European context
Onsekizinci yüzyılda Osmanlı ordusu: Doğu Avrupa bağlamında savaş ve askeri reform
  1. Tez No: 217133
  2. Yazar: MURAT ÇINAR BÜYÜKAKÇA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA SOYKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Ordusu, Askeri Devrim, Askeri Teknoloji, Ottoman Army, Military Revolution, Military Technology
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tez askeri tarihçiligin Osmanlı ordusunun 1683 ve 1792 yılları arasındaki durumunu ve Nizam-ı Cedid ordusu öncesindeki reform girisimlerini ele alıs seklini sorgulamaktadır. Batılı askeri tarihçiler 1683 sonrası dönemde Osmanlı askeri gücünün azalmasını Osmanlı askeri teknolojisinin döneminin gerisinde kalmıs olmasına baglamaktadırlar. Bu görüse göre reform girisimleri Avrupa kaynaklı yöntem ve teknolojileri kullanmaya karsı dini nitelikli bir tepki tarafından engellenmistir. Bu tez, Avusturya ve Rusya'nın teknoloji bakımından Osmanlı mparatorlugu'nun çok ilerisinde olmamasından yola çıkarak Osmanlı ordusunun bu ülkeler karsısındaki basarısızlıklarında teknolojinin belirleyici etken olmadıgını savunmaktadır. Osmanlı ordusu söz konusu dönemde baslıca düsmanı olan Rus ordusuyla kıyaslandıgında, Rusların askere alma, lojistik, askeri liderlik gibi alanlarda elde ettikleri basarıyla ve Batılı savas yöntemlerini oldugu gibi kabul etmek yerine bunları step savasının gereklerine uygun hale getirecek taktiksel degisiklikleri yaparak Osmanlı ordusu karsısında zaferler kazandıkları anlasılmaktadır. Aynı dönemde Osmanlı idaresindeki istikrarsızlık sonucunda ne savas alanında ne de reformların gerçeklesmesi için gerekli olan liderlik ortaya konabilmistir. Sonuç olarak klasik dönem Osmanlı ordusunun kalıntıları iktisadi kaynakları tüketip reformları engellemeye devam etmislerdir. Din ise bu devlet olusumu sürecinde iktidar mücadelesine giren taraflardan biri için bir savas çagrısından ibaret kalmıstır.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to challenge the way military historiography deals with the state of the Ottoman army between 1683 and 1792 and the military reform attempts prior to the Nizam-ı Cedid army. Western military historians have ascribed to the inferiority of the Ottoman military technology the waning of the Ottoman military power in the post-1683 period. Any attempt at reform was allegedly obstructed by religious reaction against borrowing European methods and technology. This thesis argues that technology was not the decisive factor in the Ottoman failure against the Austrians and Russians since those two were not too far ahead of the Ottomans with regards to the level of military technology to justify such a conclusion. The comparison with the Russian army, the archenemy of the Ottomans in the period under question, reveals that the Russian success in such departments as conscription, logistics, military leadership and continuous tactical adjustments made to accommodate the needs of steppe warfare, rather than outright application of Western methods of warfare, resulted in victories against the Ottomans. The Ottomans in the meantime were bothered by instability at the Porte, which could neither provide the necessary leadership on the battlefield nor carry out the military reforms. As a result, the vestiges of the Ottoman military organization in its classical form continued to take up economic resources and block any attempts at reform. Religion in this process served as nothing more than a rallying cry for a certain group who vied for power in Istanbul at a time of state formation.