Cross-border co-operation as a tool to enhance regional development: The case of Hopa-Batumi region
Bölgesel kalkınmanın aracı olarak sınır ötesi işbirlikleri: Hopa- Batum örneği
- Tez No: 217140
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MELİH PINARCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sınır, sınır-ötesi işbirliği, yönetişim, ekonomik entegrasyon, sınır halkı, karşılıklı bağımlılık, simetrik/asimetrik ilişkiler, Border, cross-border co-operation, governance, economic integration, border dweller, interdependence, symmetrical/asymmetrical relations
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 336
Özet
Tezin ana hedefi sınır-ötesi işbirliğinin geri kalmış sınır bölgelerinin yerel/bölgesel kalkınmasında bir araç olarak etkisini incelemektir. Tezin temel önermesi, yoğun ekonomik ilişkilerin her zaman sınır-ötesi işbirliklerinin kurulmasını sağlamadığı, bunun ancak sınır-ötesi aktörlerin katılımıyla beslenen destekleyici politikalarla geliştirilebileceğidir. Bu çalışmanın kapsamı; - sınır ve sınır ilişkileri ile ilgili teorik alandaki değişimi incelemek, - sınır-ötesi işbirliklerini etkileyen önemli değişimleri ve küresel mekanizmalardaki çok seviyeli yönetişim çerçevesinde belirlenen ağ ilişkileri yoluyla gerçekleşen dönüşümün etkilerini incelemek - sınır-ötesi işbirliklerinin başarısını incelemek için çerçeve geliştirmek, - sınır-ötesi işbirliklerinin gelişme dinamiklerini dünya ve Türkiye örnekleri çerçevesinde tartışmak, - yeni bir model araştırmaktır. Çalışma; yönetişim, ekonomi, sosyal yapı gibi birbirine bağlı boyutları içeren teorilerden faydalanmaktadır. Bu teorik bakış açılarının yanında, sınır-ötesi işbirliklerinin yerel/bölgesel kalkınma için önemi Hopa-Batum sınır bölgesi örneği çerçevesinde vurgulanacaktır. Bu örneğin ele alınması Türkiye'nin sınır bölgeleri için sınır-ötesi işbirliklerinin yarattığı fırsatlar ve ortaya çıkan engellerinin belirlenmesi için bir çalışma olacaktır. Bu çalışma, teorik literatür araştırması, mevcut literatür referanslı farklı dünya örnekleri ile gelişimi gazete arşivleri ve yasal düzenlemelerle takip edilen Türkiye sınır bölgelerinin karşılaştırmalı analizlerinin yapılması ve derinlemesine görüşmelerle tamamlanan alan araştırmaları yoluyla geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the effectiveness of cross-border cooperation as a tool for local/regional development of underdeveloped border regions, and whether it is appropriate for Turkey?s border regions. The basic statement is that the trajectories of intense economic relations do not always let cross-border co-operation; it can develop through supportive policies fed by the active participation of cross-border actors. The scope of this study is, - to examine changing theoretical ideas about borders and border relations, - to review some of the important changes affecting the cross-border co-operations; and the implications of transformations in the global mechanisms through new network relations determined within the multi-level governance approach, - to develop a framework for analysing the success of cross-border co-operation, - to discuss the cross-border co-operation trajectories through the world experiences and Turkish case, - to search for a new model This study will focus on a set of theoretical tools involving independent dimensions such as governance, economy and social structure. Along these theoretical perspectives, the importance of a cross-border co-operation for local/regional development will be emphasised through the case of Hopa-Batumi border region. Handling of this case will be an attempt to put forward the opportunities and barriers of a cross-border co-operation for Turkish border regions. This study is developed by the examination of theoretical literature, generating comparative analysis of world experiences with reference to available literature, and Turkish border regions executed with the newspapers archives and legal arrangements, and case study through in-depth interviews.