University continuing education units for local development: The case of METU SEC
Yerel kalkınma için üniversite sürekli eğitim birimleri: ODTÜ SEM örneği
- Tez No: 217141
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MELİH PINARCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Üniversite Sürekli Egitim Birimleri, Yerel Kalkınma, Bilgi Ekonomisi, Yasam Boyu Ögrenim, Üniversite, University Continuing Education Units, Local Development, Knowledge Economy, Lifelong Learning, University
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu tezde Üniversite Sürekli Egitim Birimleri'nin bilgi ekonomisi baglamında yerel kalkınmaya katkı saglama açısından çok önemli bir pozisyonları oldugunun vurgulanması ve Türkiye'de bu birimlerin ne ölçüde bu amaca hizmet ettiklerinin analiz edilmesi amaçlanmıstır. Bu amaçla, öncelikle, bilgi ekonomisinin dogası ve bu süreç dâhilinde is piyasaları ve egitimin dogasında yasanan dönüsümler analiz edilmektedir. Sonra, bu iki alandaki dönüsümlerle baglantılı olarak yeni yasam boyu ögrenim anlayısı ve üniversitelerdeki yeniden yapılanma süreci tartısılmaktadır. Daha sonra, bilgi ekonomisi baglamında kentlerin konumu ve yerel kalkınma için kentsel politikanın önemi incelenmektedir. Sonuç olarak, bu iç içe geçmis dönüsümlerin bir ürünü olarak Üniversite Sürekli Egitim Merkezleri'nin yerel kalkınmaya katkıları açısından kentler için anahtar role sahip oldukları ortaya konmaktadır. Ardından, kavramsal tartısmalar çerçevesinde gelistirilen olgular ısıgında; Türkiye'nin Üniversite Sürekli Egitim Birimlerinin ve Orta Dogu Teknik Üniversitesi Sürekli Egitim Merkezi'nin temel bazı verileri kullanılarak Türkiye'de bu birimlerin yerel kalkınmaya ne ölçüde hizmet ettigi sorgulanmaktadır. Son olarak, elde edilen bulgular ve varılan sonuçlar özetlenerek; Üniversite Sürekli Egitim Merkezlerinin yerel kalkınmaya etkili sekilde hizmet edebilmeleri için takip etmeleri gereken stratejileri belirleyen siyasa önerileri gelistirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to point out the critical position of University Continuing Education Units in the context of knowledge economy for their contribution to local development, and to analyse to what extent these units in the case of Turkey serve for this function. For this purpose, first, the nature of knowledge economy and transformations initiated in this process in labour markets and in nature of education are analysed. Next, new understanding of lifelong learning and restructuring process in universities, which are connected with transformation in these two fields, are discussed. Later, position of cities and importance of urban policy for local development within the context of knowledge economy is examined. Consequently, as a product of these intertwined transformations, it is revealed that University Continuing Education Units appear to be key actors for cities for their contribution to local development. Then, based on the facts developed in the theoretical arguments; data of University Continuing Education Units of Turkey and Middle East Technical University Continuing Education Center (METU CEC) scrutinised in order to reveal how far these units in Turkey serve for local development. Finally, findings and conclusions are summarised, and policy proposals are developed for University Continuing Education Units should follow in order to serve local development effectively.