Women under the hegemony of body politics: Fashion and beauty
Beden politikaları tahakkümünde kadın: Moda ve güzellik
  1. Tez No: 217145
  2. Yazar: ELİFCAN KARACAN
  3. Danışmanlar: DR. A. ADNAN AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Güzellik İdeolojisi, Moda, Beden Politikaları, Tüketim Kültürü, Beauty Ideology, Fashion, Body Politics, Consumer Culture
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma egemen güzellik anlayışı ve modanın örtüşen yanlarını tartışarak kadınların ezilmişliğini araştırmayı amaçlamaktadır. Tezin temel hedefi güzellik ideolojisinin nasıl oluşturulduğunu ve moda örneğinde nasıl pratik edildiğini incelemektir. Bununla birlikte, kadınların ezilmişliğini anlamak için, Dual-Sistem teorisyenlerinin önerdiği üzere, kapitalist ve ataerkil sistemin kesişen söylemleri tartışılmıştır. Bu nedenle, çalışma genelinde kapitalist ve ataerkil sistemin baskıcı beden politikalarını yeniden üretmekteki ortak çıkarları vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate women?s oppression through analyzing the overlapping features of hegemonic ideology of beauty and fashion. The major goal of the study is to examine how beauty ideology is constructed and how it is practiced in the case of fashion. Additionally, the intersecting discourses of capitalist system and patriarchy have been questioned to understand women?s oppression, as suggested by Dual- System theorists. Therefore, throughout the study, the common interests of capitalist and patriarchal systems in reproducing oppressive body politics have been demonstrated.