Graffiti and urban space in İstanbul
İstanbul'da grafiti ve kent mekanı
- Tez No: 217148
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜVEN ARİF SARGIN, Y.DOÇ.DR. NECMİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Graffiti, stanbul, Mekanın Toplumsal Üretimi, Direnis, Graffiti, =stanbul, Social Production of Space, Resistance, Game/Play
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Çalısmanın amacı Istanbul'un Avrupa yakasindaki grafiti yazarları tarafından uygunlastırılan mekanları ve eylemde içre olası direnisleri Turkiye'deki grafitinin ozellikleri ile beraber yazarların motivasyonları, karaktestikleri, ürettikleri mekanlar ve geçtikleri tüm süreçler vasıtasıyla açıga çıkarmak ve tartısmaktır. Bu çalısma, grafiti vasıtasıyla gündelik pratiklerdeki olanakları ve akabinde gündelik yasam vasıtasıyla grafitinin olanaklarını açıga çıkarmayı hedefler. Bu tez, kent mekanını, kentlilerin taktikleri olmadan eksik olan ve kentlililerin uygunlastırmaları sonucunda yeniden tanımlanan toplumsal bir ürün olarak görür. Daha önce ortaya koydugu kuramsal çerçeve baglamında grafiti tarihine, grafiti yazarlarına, onların motivasyonları ve betimlemelerine, eylemin çalısma mekanizmasına, seçilen mekanlara ve tüm bunların kent mekanındaki iktidar ile iliskilerine bakarak, oyun teorisi ve tanımladıgı direnis üzerinden bütünlesik bir açıklamaya ulasır. Calısma eylemin kendisinin ve sonucunun motivasyonlarını ve mekansallıklarını hesaba katarak, grafitinin gençlerin kent mekanında, mekanı kendi oyun alanları kılarak eyledikleri ve kisisel düzeyde bir direnise dönüsen bir oyunları oldugunu iddia eder.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to uncover and discuss the spaces appropriated by graffiti writers in the European side of Istanbul and to reveal out the possible resistances involved in the act throughout the writers? motivations, characteristics, spaces they produce and all over process they are entering into together with the specificities of graffiti in Turkey. It demands to unfold the possibilities sheltered in everyday practices looking through graffiti and subsequently revealing out possibilities in graffiti looking through everyday life. It sees the urban space as a social product, which is incomplete without the tactics of the inhabitants and redefined as a result of appropriation. It looks through the history of graffiti, graffiti writers, their motivations and descriptions, working mechanism of the act, spaces chosen and their overall relations to power placed upon urban space in regard to its pre-described theoretical framework reaching out an integrated explanation on play/game theory and resistance it describes. It claims graffiti as a game of the juveniles acting in urban space as their playground becoming to be a resistance in personal level considering the motivations and spatiality of the act and its output.