The impact of identity salience on organizational citizenship behaviors
Kimlik belirginliğinin örgütsel vatandaşlık davranışları üzerine etkisi
  1. Tez No: 217147
  2. Yazar: AHMET DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. FERİDE PINAR ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik Belirginliği, Örgütsel Vatandaşlık Davranışları, Meslekî Bağlılık, Identity Salience, Organizational Citizenship Behaviors, Occupational Commitment
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Örgütsel vatandaşlık davranışları, örgütlere bir maliyet oluşturmayan, görev dışı davranışlardır; fakat çalışanların iş tanımlarında veya iş akitlerinde belirtilmemiş olan boşlukların doldurulmasında önemli rol oynarlar. Örgütsel vatandaşlık davranışları, örgütlerin pürüzsüzce çalışmalarını sağlamaları açısından önemlidirler. Örgütsel vatandaşlık davranışları üzerine çok sayıda çalışma olmasına rağmen, önceki araştırmalarda, kimlik belirginliği örgütsel vatandaşlık davranışlarının bir önceli olarak tanımlanmamıştır. Bu çalışmanın ana amacı, kimlik belirginliği ile örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu çalışmanın ikinci amacı ise meslekî bağlılığın, kimlik belirginliği ile örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki ilişkiye olan değiştirici etkisini ölçmektir. Her biri çok uluslu iş gücüne sahip olan yedi şirket ve kâr amacı gütmeyen 13 kurumun proje gruplarında bir anket çalışması yapıldı. Anket çalışmasına 242 kişi katıldı. Aykırı değer analizi sonrasında çalışmanın devamı için 204 anket cevabı kaldı. Değişkenler arasındaki ilişkileri tahlil etmek amacıyla regresyon analizi yapıldı. Beklendiği üzere, cinsiyet, millî ve meslekî kimlik belirginlikleri örgütsel vatandaşlık davranışlarının bazı boyutlarını olumsuz yönde etkiledi. Beklenenin aksine, meslekî bağlılık, kimlik belirginliği ile örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki ilişkiyi değiştirmedi.
Özet (Çeviri)
Organizational citizenship behaviors are extra-role behaviors that are costless to the organizations; however they play important roles in filling the gaps that are not prescribed in job descriptions or contracts of the employees. Organizational citizenship behaviors are important for lubricated functioning of the organizations. Although there are quite a number of studies on organizational citizenship behaviors, previous research has not considered identity salience among their antecedents. The main purpose of this study was to investigate the relationship between identity salience and organizational citizenship behaviors. The second purpose of this study was to investigate the moderating effect of occupational commitment on the relationship between identity salience and organizational citizenship behaviors. A survey was conducted at the project groups of seven companies and 13 non-profit organizations, each of which has multinational work-force. The number of the participants was 242. After the outlier analyses, 204 cases were left for further study. Regression analyses were performed on the data to test the relations of the variables. In line with the expectations, saliences of gender, national, and occupation identities negatively predicted several dimensions of organizational citizenship behaviors. Contrary to the expectations, occupational commitment did not moderate the relation between identity salience and organizational citizenship behaviors.