Expert discourse on Turkish climate policy
Türkiye'nin iklim politikası üzerine uzman söylemi
- Tez No: 217150
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HELGA RİTTERSBERGER-TILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Sosyoloji, Çevre Mühendisliği, Science and Technology, Sociology, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: klim Degisikligi Politikası, Söylem Analizi, NEP ölçegi, Sürdürülebilir Kalkınma, Türkiye, Climate Change Policy, Discourse Analysis, NEP scale, Sustainable Development, Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalısma günümüz iklim degisikligi politikalarını, kalkınmanın sınırlandırılması sorunsalını insanlıgın dogal süreçleri yönetmesi ve optimize etmesi ile asmaya çalısan yeni bir dönemin aynası olarak yorumluyor. Çalısma, Türkiye'de iklim degisikligi alanında uzman 24 kamu görevlisi ve sivil toplum çalısanıyla, ki asamalı çevresel tutum ve politika ölçeklerinin uygulanmasının ardından yürütülen yüzyüze görüsmelere dayanıyor. Tutum ve politika ölçeklerinin sonuçlarını gelistirerek tartısmak amacıyla görüsme metinleri üzerinde elestirel söylem analizi gerçeklestirilmistir. Sonuçlar, teknolojiye, ekonomik kalkınmanın bir aracı olmanın yanında, öngörülen ekolojik krizi asma yolunda da temel bir rol tayin etmektedir. Sürdürülebilir kalkınma söyleminin Türk uzman söylemindeki hakimiyeti teknolojik gelisme ve verimlilik temaları üzerinden kurulmaktadır. Türk uzman söylemindeki bir baska hakim tema da, Kuzey-Güney çeliskisi baglamında tartısılmaya çalısılan ulusal çıkarlar söylemidir. Uzmanların tutumları ile politika tercihleri ve kurumsal pratikleri arasındaki farklılasma da tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
This study renders the current frame of global climate change policies as a mirror of a new era, marked by surpass of the once absolute limits to growth towards humanity?s management and optimization of natural processes of the planet. A total of 24 interviews were realized with Turkish governmental and non-governmental experts on climate change, after application of a two-staged environmental attitude and policy questionnaire. Critical discourse analysis of interviews was performed to elaborate the results of the attitude and policy tests. Results demonstrate an assigned core value for technology as a means to survive the foreseen ecological crisis besides the given role of technology as a means to economic development. The reign of the discourse of sustainable development in Turkish expert discourse is actualized through frames of technological progress and efficiency. Another dominant discourse is the one of national interests, which is discussed in the context of international politics of North-South conflict. The gap between the environmental attitudes of experts and their choices of policy responses and institutional practices is also discussed.