From delphi to scenario by using cluster analysis: Turkish foresight case
Kümeleme yöntemi kullanarak delfiden senaryoya: Türkiye öngörü çalısması
  1. Tez No: 217151
  2. Yazar: BAŞAK SAKARYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALUK GERAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, İstatistik, Science and Technology, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kümeleme Analizi, Öngörü, Delfi, Senaryo yazımı, Cluster Analysis, Foresight, Delphi, Scenario Building
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tezde, Vizyon 2023 Teknoloji Öngörü Projesi sonucunda ortaya çıkan stratejik teknolojiler, olusturabilecekleri teknoloji kümeleri açısından incelenmistir. Bu tez, ortak bilgi tabanına dayanarak teknoloji kümelerinin belirlenmesini ve bu kümelerin bir öngörü metodu olarak gelecek senaryolarında kullanılmasını amaçlamaktadır. Bu çalısmada, Vizyon 2023 Delfi anketine katılanların farklı alanlardaki birbiriyle kesisen uzmanlık dereceleri, bu alanlardaki ortak bilgi tabanının göstergesi olarak kabul edilmis ve teknoloji kümeleri bu dogrultuda olusturulmustur. Kümeleri elde edebilmek için hiyerarsik ve hiyerarsik olmayan kümeleme teknikleri ile projeksiyon yöntemlerinin kullanılabilirligi incelenmistir. Bulunan kümeler gözönüne alındıgında Ward metodolojisinin en saglıklı sonucu verdigi belirlenmistir. Türkiye'de henüz kullanılmayan bir öngörü yöntemi olan senaryo yazımının incelenmesi, bu çalısmanın ikinci ayagını olusturmaktadır. Senaryo yöntemi tarihsel olarak incelenmis, farklı yaklasımlar üzerinde durulmus ve senaryo matrisi olusturulması yöntemiyle, Ward kümelemesi sonucu elde edilen teknoloji kümeleri kullanılarak örnek bir senaryo yazım çalısması gerçeklestirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the technologies that appeared to be strategic according to the Vision 2023 Technology Foresight Project were examined in terms of how they might form up technology clusters. This thesis aims to identify technology clusters in terms of common knowledge base and to use these clusters in future scenarios as a foresight tool. In this study, Vision 2023 Delphi survey respondents? intersecting expertise levels in different fields were accepted as indicators of common knowledge base in these fields and technology clusters were formed up in this direction. In order to attain technology clusters, the appropriateness of hierarchical and nonhierarchical clustering methods and projection techniques were examined. Taking the clusters into consideration, Ward?s method revealed the healthiest results for our data set. Investigation of scenario building which had not been used in Turkey as a an effective foresight tool, forms the second step of this study. Scenario method was examined from a historical perspective and different approaches were investigated. Finally, using the technology clusters that were gained through Ward clustering, a scenario building study by scenario matrix was conducted as an example.