Güneydoğuda sosyal yaşam:(Diyarbakır'ın Kulp ilçesi örneği)
Social life in south-east anatolia:(In the case of Kulp the district of Diyarbakır)
  1. Tez No: 217167
  2. Yazar: VEFA AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABDULLAH TOPÇUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Güneydoğu fotoğrafı, ekonomik kod, demografik kod, kültürel kod, terör olayları, göç, köylülük refleksi, geçiş toplumu, Southeast image, economical code, demographic code, cultural code, acts of terrorism, immigration, reflex of being peasants, transition society
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada her ne kadar güneydoğu fotoğrafı içinde olmuş olsa bile bazı noktalarda güneydoğu fotoğrafını tersyüz eden Kulp ilçesi incelenmeye çalışılmıştır. Bu yapılırken ilçenin kendini bir şekilde içinde dönüştürdüğü ekonomik, demografik ve kültürel kodları kapsayıcı bir şekilde analiz edilmiştir. Ayrıca ilçe bir dönem güneydoğu coğrafyasını etkisi altına alan terör olaylarından çok etkilendiği için kırsaldan ilçe merkezine göçün en çok yaşandığı bir yer olması hasebiyle kent ortamı içinde olsalar bile çoğu noktalarda köylülük refleksini aşamayan karelere rastlamaktayız. Buda bize durumu açıklamamız için sosyal bilimler literatüründe devşirilen ?geçiş toplumu? terimini getirmektedir. Bunun için bizde çalışmamızda Kulp ilçesinin yer yer güneydoğululuk fotoğrafını tersyüz eden yer yer de köylülük karelerine hapsolmuş hallerini geçiş toplumu kavramı ile açıklamaya çalışıyoruz.
Özet (Çeviri)
In this study, Kulp-a district in Diyarbakır-was tried to be investigated. Although it is stated in the southeast part of Turkey,it turns the southeast photograph inside out in some points. While doing this, its economical, demographic and cultural codes in which it turns itself were analyzed extensively. Also, the district was affected by terrorism very much that influenced the southeast geography in a period of time. Therefore, it became a place where immigration from rural area to city centre is mostly seen. People live in the city centre; nevertheless we come across the images that can?t exceed the reflex of being villager. This brings us `Transition Society? the term used in the literature of social science and it helps us explain the situation. Because of this, in our study we try to clarify the term `transition society? with the states of Kulp in which it sometimes turns the southeast image inside out, it is sometimes confired to being peasants.