Kur'an kursu öğrencilerinin sosyo-ekonomik, kültürel temelleri ve sorunları (Konya örneği)
The socio-economic and cultural foundations and problems of Quran course student (Konya sample)
  1. Tez No: 217168
  2. Yazar: FATMA ZEHRA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET BAYYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an Kursu, Din Egitimi, Quran Course, Religion Dnstruction
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
İslam dininin ana kaynagı olan Kur'an-ı Kerim İslam egitim sisteminin de ilk kaynagı olma özelligine sahiptir. Bu nedenle Müslümanların yasadıgı tüm devletlerde ve ülkemizde Kur'an ögretimine büyük önem atfedilmistir. Çalısmamız din egitimi kurumlarından biri olan Kur'an Kurslarının ögrencileri üzerine yapılmıs bir alan arastırmasıdır. Anket teknigiyle uygulanan çalısma, Konya merkez ilçelerinde egitim veren 7 kurstan seçilen toplam 462 ögrenci üzerinde gerçeklestirilmistir. Arastırmada amaç; Kur'an Kursu ögrencilerinin, genel olarak toplumun hangi kesimlerinden geldigini tespit etmek ve bu çerçevede ögrencilerin sorunlarını belirleyebilmektir. Arastırma genel olarak iki bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde Kur'an ögretiminin islam'ın ilk yıllarından bugüne kadar geçirdigi evreler ve kursların bugünkü yapısı ortaya konulmaya çalısıldı. ikinci bölümde arastırmamızın temel varsayımları dogrultusunda, Kur'an Kursu ögrenci kitlesinin sosyo-ekonomik, kültürel yapısı, ögrencilerin gelecekle ilgili beklentileri, kaygıları ve sorunları, yapılan anket çalısmasından elde edilen bulgular, mülakatlar ve gözlemler esliginde degerlendirilip yorumlanmıstır. Elde edilen bilgiler ısıgında varılan sonuçlara göre; Kur'an Kursu ögrencileri genellikle toplumun alt ve ortanın altı sosyal, ekonomik kültürel yapısına sahip ailelerinden gelmektedir. Kurs ögrencilerinde kurs egitiminin, dini pratiklerin uygulanmasındaki etkinin dısında aileleri, arkadasları ve çevreyle iliskilerinde belirgin etkileri görülmektedir. Ögrencilerin gelecekle ilgili belirgin planlardan yoksun oldukları, bununla birlikte kurs egitiminin gelecekle ilgili beklentileri de etkiledigi görülmüstür. Kur'an Kursu egitiminin sosyo- kültürel faaliyetlerle desteklenmesi ögrenci memnuniyetini etkilemektedir. Kursların resmi bir statüsünün olmaması ögrencilerde motivasyonu aksi yönde etkilemektedir. Görülen aksaklıklar da dikkate alınarak bazı önerilerle çalısma tamamlanmıstır.
Özet (Çeviri)
The Quran, which is the main source of the religion of Islam, is also the primary source of Islamic education. Therefore, in all countries where Muslims live and in our country great importance is attached to the teaching of Quran. Our studying was based on the students of Quran courses which are one of the institutions of religious education. The studying which was performed through questionnaire technique is a fieldwork carried out on 462 students selected from seven courses which are providing Quranic education in the central counties of Konya. The aim of the research was to determine which part of the society they are from in general and identify their problems according to this determination. The research consists of two sections. In the initial section the phases of the teaching of Quran from the first years of Islam up to the present day and the current structure of the courses are tried to be put forward. In the second section socio-economic and cultural structure of the Quran courses? students, their expectations for the future, their anxieties and problems are evaluated and commented through the results of performed questionnaire, interviews, and observations. According to the results which are gained in the light of gathered information; the students of Quran courses are generally from the families who have low or lower than the midst social, economic and cultural structure. It is observed that aside from the effects of course training and religious practices there are clear effects of students? interactions with their families, their friends and environments on the students. It is observed that the students lack clear plans for the future, however, course training has an effect over the future expectations. Supporting the course training with socio-cultural activities affects the students? pleasure. The fact that the courses do not have an official status affects students? motivation in a negative way. Considering some viewed impediments the studying completed with some suggestions.