Konya iç kalesine ait Ortaçağ buluntuları
Medieval findings from Konya inner castlle
- Tez No: 217180
- Danışmanlar: PROF.DR. HAŞİM KARPUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Konya iç Kale, Kazı Buluntuları, Ortaçag, Anadolu Selçuklu Devleti, nner Castlle of Konya, Excavation Findings, Medieval, Anatolia Selcuk State
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dünyası ve Ortaçağ Kültürleri Arkeolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 327
Özet
Bu arastırmanın konusu, Konya iç Kale'sine ait ortaçag buluntularıdır. Anadolu Selçuklu Devleti'nin en önemli binalarının (Ulu Cami, Saray, idari Binalar, Darphane vb.) burada bulunması bu konuyu önemli kılmaktadır. Konya iç Kalesi'ne ait buluntular, mimariye baglı ve küçük buluntular olmak üzere iki ana baslıga ayrılmıstır. Mimariye baglı buluntular, çini, alçı, tas eser, kitabe, küçük buluntular ise seramik, kandil, heykel gibi çesitli alt baslıklardan olusur. Bu iki ana grup ayrı gibi görülse de üzerlerine tatbik edilen süsleme kompozisyonları bakımından benzer olmaları, aynı sanat anlayısına baglı olarak biçimlendirildiklerini göstermektedir. Konya iç Kale'de (Alâeddin Tepesi) XIX. yüzyılın sonlarından baslayarak çesitli zamanlarda yapılan kazı ve sondaj çalısmaları ile ortaya çıkan buluntular, XII ? XIII. yüzyıl Anadolu Selçuklu tarihi, kültürü ve sanat anlayısı bakımından oldukça önemli bir degere sahiptir. Bu sebeple elde edilen buluntular Anadolu'da Selçuklu çagı hakkında önemli bilgiler vermektedir.
Özet (Çeviri)
This studies subject is findings inner castlle of Konya. This studies is significant as to prominent buildings of Anatolia Selcuk State is here (Ulu Mosque, The Palace, State Haus, Mint). Findings from inner castlle of Konya is distinguish as two main title. These is linked with architecural findings, ceramic tile, plasterboard, megalith, epigraph; little findings is ceramic, lamb, sculptural etc. Although these two main title is different each other, same art trend is same shape of these. The excavations of Konya inner castlle was started in XIX century . a lot of excavations of this area were did in time. This findings in this area, have very important worth as Anatolia Selcuk State history, trend of culturel and art history. For this reason, findings from this region give a lot of knowledge as to Anatolia Selcuk era.