Din kültürü ve ahlâk bilgisi dersinin öğrencilerin sosyalleşmesine etkisi
The effect of 'religion culture and moral values? lesson on students? being social
  1. Tez No: 217181
  2. Yazar: MEHMET DAVARCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ SALİH ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyalleşme, kimlik, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi, to be social, identity, Religion Culture and Moral Values
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Eğitim öğretime muhtaç bir varlık olarak dünyaya gelen insan, kendine özgü davranışları öğrenerek topluma uyumlu sosyal bir varlık haline gelir. İnsanların sosyalleşmesinde en önemli toplumsal kurumlar aile, okul, arkadaş çevresi, din ve kitle iletişim araçlarıdır. Kültür bir toplumun kimliğini ortaya koyar. Türk kültürünün dinî boyutunu temsil eden İslâm'ın temel kaynaklarındaki insanların toplumsal ilişkilerine dair mesajları da araştırmamızda ele alınmıştır. Toplumsal beklentiler ve bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda plânlı ve sistemli bir şekilde sosyalleşmenin gerçekleştirildiği kurumlar okullardır. Türk Millî Eğitiminin genel amaçları ve temel ilkeleri incelendiğinde öğrencilerin sosyalleşmesine verilen önem görülmektedir. Okullarımızda, öğrencilerin sosyalleşmesine yönelik olarak dinin ve ahlakın mesajlarının verildiği ders Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi'dir. Bu çalışmamızda ilköğretim 4., 5., 6., 7. ve 8. sınıflarda zorunlu dersler arasında yer alan Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi'nin öğrencilerin sosyalleşmesine olan etkisini ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
A human born as a creature who needs education and instruction becomes a social and obedient person by learning the behaviour which is special to him. The most important institutions for people to be social are family, school, friends, religion and means of mass media. Culture shows the identity of a society. In our research, people?s messages for social relations which is found in the main sources of Islam, which represents religious part of Turkish culture, are studied. The institutions which make people being social in a planned and systematic way for social expectations individual needs are schools. When the general purpose and main principles of Turkish National Education are examined, the importance of students? being social is seen. In our schools, the lesson which gives religious and moral messages for students? being social is `Religion Culture and Moral Values?. In this study, we have tried to show the effect of the compulsory lesson `Religion Culture and Moral Values? at 4, 5, 6, 7, 8 th classes on students? being social.