The noticing of formulaic sequences by Turkish learners of English
İngilizce öğrenen Türk öğrencilerinde kalıp ifadeleri farkındalığı
- Tez No: 217191
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN KİLİMCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: farkındalık, kalıp ifadeler, farkındalık hipotezi, sözcük edinimi, noticing, formulaic sequences, noticing hypothesis, vocabulary acquisition
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırma Çukurova Üniversitesi, Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitimi AnabilimDalı orta düzey İngilizce bilgisine sahip ikinci sınıf öğrencilerin sözcük bilgisinideğerlendirmek ve kalıp ifadelerin farkındalığını belirlemek amacı ile yapılmıştır. Buçalışma Bishop (2004) tarafından yapılan Doktora Tezinin kısmi bir replikasıdır. Standarttest kullanılarak toplam 46 denek seçilmiştir. Deneklere, ön test olarak, sözcük bilgileriniölçmek amacıyla yirmi hedef sözcük ve yirmi kalıp ifadeler içeren, Sözcük Bilgi Skalasıuygulanmıştır. Denekler rastgele uygulama ve kontrol gruplarına ayrılmışlardır. Çalışma,özel dizayn edilmiş çevrimiçi çalışan bir bilgisayar yardımıyla yapılmıştır. Uygulamagrubuna (Test 2) on adet belirgin (altı çizilmiş ve koyu yazılmış) kalıp ifadele ve on adetdiğer sözcüklerle aynı bırakılmış sözcük içeren bir metin verilmiştir. Kontrol grubuna (Test1) hiçbiri belirginleştirilmemiş on aynı sözcük ve on aynı kalıp ifadenin bulunduğu diğergruba verilen metnin aynısı verilmiştir. Denekler, her iki grupta da, hedef sözcüklerin vekalıp ifadelerin üzerine tıklayarak sözlük yardımı alabildiler. Aynı zamanda, bilgisayarprogramı kavramayı değerlendiren 20 Doğru/Yanlış Sorusu içeren bir son testi dekapsamaktadır. Bilgisayar programı, deneklerin her birinin uygulama ve son test verilerinianında kaydetmiştir. Sözcük Bilgi Skalası sonuçları katılımcı öğrencilerin çok kalıpifadelere kıyasla istatistiki olarak önemli düzeyde daha fazla hedef sözcük bildiklerinigöstermiştir. Denekler, çok kalıp ifadeler ve sözcükler için aynı oranda sözlük yardımıalmışlardır. Denekler, belirgin kalıp ifadeler için belirginleştirilmemiş kalıp ifadelerdendaha fazla sözlük yardımı almışlardır ancak ortalamalar arasında istatistiki olarak önemlifark bulunamamıştır. Son testin sonuçları, her iki grubun doğru yanıt ortalamalarınınbenzer olduğunu ve belirginleştirmenin kavrama üzerinde istatistiki olarak önemiolmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with the objectives of assessing the vocabularyknowledge and the noticing of formulaic sequences by upper intermediate ELT majoringsophomore (fourth semester-second year) students of the Faculty of Education in theUniversity of Çukurova. The study was carried out as a partial replicate of the Ph. D.Dissertation of Bishop (2004). A total of 46 participants were selected with a standard test.All the students were subjected to Vocabulary Knowledge Scale as the pre-test to assesstheir knowledge of target lexical items. The participants were randomly divided into twogroups (treatment and control). The study was carried out using a specially designed onlinecomputer program. The treatment group (Test 2) was given a text containing 10 salient(underlined and bold) formulaic sequences and 10 non-salient single words. The controlgroup (Test 1) was given the same text with the same single target words and formulaicsequences in non-salient form. Glossary help was sought by clicking on the target singlewords and target formulaic sequences. The program also incorporated the post-test with 20T/F questions for assessing comprehension. The program instantly stored participants?individual data. The VKS results indicated that the participants knew more target singlewords than target formulaic sequences. The target formulaic sequences and the singlewords were sought for the same intensity of glossary help. The salient formulaicsequences received more request for glossary help than the non-salient formulaicsequences but the difference was not statistically significant. The results of post testindicated that the mean number of correct answers were very similar in both groupsimplying that salience did not significantly increased comprehension.