An evaluation of thinking skills in elt coursebooks at primary and secondary levels
İlköğretim seviyesinde okutulan İngilizce ders kitaplarının düşünme becerileri açısından incelenmesi
  1. Tez No: 217190
  2. Yazar: SELVİHAN DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JÜLİDE İNÖZÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ulusal Müfredat Programı, Yabancı dil olarak İngilizce, İngilizce Ders Kitapları, İlk ve Orta Dereceli Okullar, Üst Düzey Düşünme Becerileri, The National Curriculum Program, English as a Foreign Language, English Language Teaching Course books, Primary and Secondary Level Schools, Higher Order Thinking Skills
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Düşünme becerileri kavramı son yıllarda eğitim alanında geniş çaplı olarak araştırılmakta ve kullanılmaktadır. Bu terim içerisinde etkili yabancı dil öğrenimi için son derece önemli olduğu düşünülen eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, karar verme, analiz yapma, sentez yapma, problem çözme, çıkarım yapma ve sorgulama gibi birçok üst düzey alt beceriyi içermektedir.Bu çalışmanın amacı ilk ve orta okul seviyesinde okutulan İngilizce ders kitaplarını üst düzey düşünme becerileri açısından incelemektir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflar için hazırlanan ulusal müfredat programı üst düzey düşünme becerileriyle ilgili birçok amaç ve davranış içermektedir. Her eğitim-öğretim yılının başında bakanlık tarafından sağlanan ders kitaplarının üst düzey düşünme becerilerini kapsaması ve bu becerileri geliştirecek şekilde iyi hazırlanmış etkinlikler ve görevler içermesi beklenmektedir. Bu nedenle bu çalışma ilk ve orta okul seviyesinde kullanılan İngilizce ders kitaplarını inceleyerek, bu ders kitaplarıyla ulusal müfredatta üst düzey düşünme becerileriyle ilgili olarak ileri sürülen hedefler arasında bir uyum olup olmadığını bulmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma devlet okullarında çalışan 120 İngilizce öğretmeniyle yürütülmüştür. İlk ve orta dereceli okullarda çalışan bu öğretmenlere kullandıkları İngilizce ders kitapları hakkında üst düzey düşünme becerilerini geliştirme açısından neler düşündüklerini anlamak için 41 soruluk bir anket uygulanmıştır. Ayrıca, bu 120 katılımcı arasından 10 öğretmen rastgele seçilmiş ve düşüncelerinin daha iyi analiz edilebilmesi için onlarla kişisel görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Toplanan verilerin ışığında bu çalışma, ilköğretim okullarında okutulan İngilizce ders kitaplarında üst düzey düşünme becerilerini geliştirme açısından önemli değişiklikler yapılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Thinking skills term has been widely researched and used in the field of education recently. This term includes many higher order sub-skills, such as critical thinking, creative thinking, decision making, analysis, synthesis, problem solving, inference and questioning, which are considered to be very important for effective language learning. The purpose of this specific study is to evaluate the ELT course books used in primary and secondary schools concerning the higher order thinking skills. The national curriculum prepared by the Ministry of Education for the fourth, fifth, sixth, seventh and eighth grade English lessons include many objectives and behaviours related to higher order thinking skills. The course books that are provided by the ministry at the beginning of each education year are expected to cover and master these higher order thinking skills by providing well prepared activities and tasks. This study, therefore, aims to evaluate English course books used at primary and secondary level in order to find out whether there is a match between the course books and the proposed objectives of the national curriculum regarding higher order thinking skills. One hundred and twenty (120) state primary and secondary school English teachers were administered a 41 item course books evaluation rubric in order to investigate their ideas and thoughts about the course books they use concerning the higher order thinking skills. Moreover ten (10) of these teachers out of one-hundred and twenty (120) were selected randomly and were interviewed for a better analysis of their thoughts. In the light of the data gathered, the present research suggests that English course books used in primary and secondary schools need important and urgent improvements concerning the higher order thinking skills.