Kur'an-ı Kerim'de halife kavramı
The term of 'caliph' in Holy Qur'an
- Tez No: 217222
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SAİT ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: A llah, Kur'an, Halife, Emanet, nsan, Allah (God), Qur'an, caliph, keeping, human
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
slam'ın ana kaynagı olan Kur'ân-ı Kerim'de devlet yönetimiyle ilgili dogrudan ve açık hükümler bulunmamaktadır. lgili terimlerden devlet, imamet, hilafet, imaret, hakimiyet ve meliklik kavramları yönetim hakkında ciddi fikir verecek ya da model olacak muhtevada degildir. Esasen Kur'ân-ı Kerim'in temel gayesi insanlara içinde yasadıkları âleme de atıflar yaparak Yaratıcı'nın birligini, niteliklerini bildirip tanıtmak ve insanların Ona karsı kulluk görevlerini ögretmek oldugu için, her sûre ve âyette bu temel konu üzerinde durulmustur. badetin bir parçası da insanların insanlarla iliskileri olması sebebiyle Kur'ân bu konuda baskalarının hukukuna zarar vermemek, saglıklı karar verebilmek için mesveret etmek, görevleri ehline vermek, adaleti hakim kılmak gibi temel prensipler vaz'etmistir. Âlemlerden müstagni olan Allah'ın halifeye/vekile ihtiyacı yoktur. ?Allah'ın halifesi? seklinde bir ifadeye ne bir ayet ve ne de sahih herhangi bir hadiste rastlıyoruz. Allah'ın temsil edilebilir bir varlık olarak algılanması, Hz. sa'yı enkarne olmus (et giymis -Allah'ın oglu-) biçimi olarak gören Hıristiyanlara ait bir düsünce idi. slâm'ı istismar ederek, slâm'ın öngörmedigi usullerle isbasına geçen zalim yöneticiler, slâm'ı kullanarak dini siyasete âlet etmek için ?Allah'ın halifesi?, ?Allah'ın yeryüzündeki gölgesi? vasıflarını kendileri için uygun bir unvan olarak gördüler. Bunlar, ilâhî tayinle iktidar oldukları iddiasını sürekli tekrarlamıslardır. nsana, kâinatta Allah'ın biçtigi konum yerine; hak edilmeyen bir statüye kaydırarak yer aramak, esyada var olan dengeyi tersine çevirmek demektir. nsan, ancak insana veya kendisinden önce yeryüzünde hüküm süren yine kendisi gibi irâdi bir varlık olan cinlere temsilci/halife olur. Ontolojik denge açısından esitlige sahip olmayan insanla Allah arasında müsterek bir vekâlet sistemi yoktur. O halde Allah'ın vekil/halife edinmesinden söz etmek mümkün degildir.
Özet (Çeviri)
There are no sharp or sheer commands about managing government in Qur'an. The relevant terms like government, imamate, caliphate, imaret, dominance and kingship do not advise seriously or they can not be a model about managing. Fundamentally, the aim of Holy Qur'an is forwarding the people to their world: The solidarity of creator, inform his characteristic and teaching the slavery works to him; so in every surah and verses this subject is emphasized. One part of slavery is communication people with people, so Qur'an established some main principles like not to harm other people's law, to counsel for make a decision, to give the jobs to their cognoscente and to dominate the equity. Allah has no exigence because he is scornful of the worlds. We can not strike on“The caliph of Allah/God”in the verses or in the sahih hadiths. Detecting Allah as a representable creature is belong to Christians who receive Jesus incarnate (as a human of God). The cruel rulers who accede without the principles of Islam are used“Caliph of Allah”,“The shadow of Allah in the world”for themselves as a appellation to explotation the religion for politics. They said over their force with the designation of spiritual. Searcing a place for a human that he could not deserve is inversion the equation in the object. A human can be a caliph only to the people or the jinns who command before him at the world. According to ontological equation, there is no a collective system of power of attorney between human and Allah. So it is not possible to speak of about the caliph/agent of Allah.