İstanbul İli Marmara Denizi kıyı dolgu alanlarının tespiti ve bu alanlarda arazi kullanımı
Detecting the filled up areas on the coasts and their land use patterns: A case study on the Marmara Sea side of İstanbul
- Tez No: 217305
- Danışmanlar: PROF. DR. SUNA DOĞANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Kıyı Dolgu Alanları, Zamansal Değişim Belirleme, AraziKullanımı, Uzaktan Algılama, İstanbul, Coast Filled up Areas, Temporal Change Detection, Land Use, Remote Sensing, Istanbul
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kıyılar tarih boyunca insanoğlunun dikkatini çekmiş ve halen de çekmektedir.Dünya'ya nüfusuna bakıldığında yaklaşık yarınsın kıyılar üzerinde yaşadığı ve buoranın her geçen gün artmakta olduğu görülmektedir. Kıyılar üzerinde doğalolayların şekillendirici etkisi yanında insan faaliyetleri ile denizden alankazanmak için yapılan dolgu çalışmaları kıyılar üzerinde etkili olan diğer birfaktördür. 1984 sonrasında kıyı alanlarında dolgu çalışmaları başlatılmıştır.İstanbul ilinde de hızlı kentleşme ve yapılan yanlış imar uygulamaları ile kıyılardadüzensiz bir yapılaşmaya gidilmiştir. Bu araştırmada İstanbul ili Marmara Denizikıyıları üzerindeki kıyı dolgu alanları tespit edilip bunların üzerindeki arazikullanımı ortaya konmuştur.Çalışmada uzaktan algılama tekniğinin sinoptik görüşünden, coğrafi bilgisistemlerinin de üstün analiz ve sentez yönteminden faydalanılmıştır.Araştırmada; son yıllardaki uydu teknolojilerinde meydana gelen gelişmelersonucunda uzaydaki yerlerini alan yüksek çözünürlüklü uydu platformlarındanIKONOS uydusu, kullanılarak kıyı dolgu alanları ve bu alanlar üzerindeki arazikullanımı yapılan arazi çalışmaları ile de güçlendirilerek tespit edilmiştir. 1970 liyıllardan günümüze devamlı olarak bize veri sağlayan Landsat uydu verilerikullanılarak kıyı alanlarındaki zamansal değişim izlenerek, İstanbul ilinin eski veyeni kıyı çizgileri tespit edilmiştir.Sonuç olarak araştırmada dolgu yapılarak denizden kazanılan alan tespit edilmiş,bu alan üzerindeki arazi kullanımı ve bu arazi kullanımından kaynaklananmekânsal sorunlar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Coasts have always been attractive for humankind throughout the history. Today,it is known that nearly half of the population of the world lives on the coasts, andthis ratio increases everyday. In addition to the formal effects of the naturalphenomena, human activities including the filling up projects to get area from thesea are effective factors on the coasts. The filling up studies on the coasts beganafter the year of 1984. An unplanned construction period has been experienced onthe coasts of Istanbul due to rapid urbanization and wrong planning applications.The filled up areas on the coasts of Istanbul, only the Marmara Sea side, weredetected and land use characteristics of these areas were defined.The synoptic viewpoint of remote sensing and the advanced analysis andsynthesis capabilities of geographic information systems have been usedthroughout the study. In the thesis, IKONOS satellite imageries and land useinformation based on field works were used to define the filled up areas on thecoasts and their characteristics. IKONOS satellite is one of the most importanthigh resolution satellite platforms settled in the space in recent years. LANDSATsatellite imageries were used to detect the previous and present borders ofcoastlines and to understand the temporal changes on these areas.In conclusion, the amount of the filled up areas on the coasts and their land usepatterns have been detected in the study, and the spatial problems based on theseland uses have been defined.