Münâvî'nin Feyzu'l-Kadîr adlı eserinde Süyûtî'ye itirazları(III.Cilt)
The objections of Munavi towards Suyuti's Faidh al-Qadeer(Volume III)
- Tez No: 217331
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MAHMUT YEŞİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Tarih, Religion, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: itiraz, Münâvî, Feyzu'l-Kadîr, Süyûtî, objections, Munaawi, Faidh al-Qadeer, Suyuti
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Münâvî'nin, Feyzu'l-Kadîr isimli eseri, Süyûtî'nin el-Câmiu's-Sagîr'nin en çok kabul gören serhlerinden biridir. Bu eserde, Münâvî, öncelikle hadis metinlerini dil, muhteva ve hüküm yönleriyle incelemis, daha sonra onların sıhhat durumunu belirtmek amacıyla tahrîc ve degerlendirmede bulunmustur. Ancak, hadislerin tahric ve degerlendirmesini yaparken bazen Süyûtî'nin hadis hakkında vermis oldugu hükme itirazda bulunmustur. Bu çalısmada, Münâvî'nin Süyûtî'ye, hadislerin Hz. Peygamber'e âidiyeti konusunda yönelttigi itirazların mahiyeti ortaya konulmaya çalısılmıs, bu itirazların bilimsel degeri ve Münâvî'nin hadis ilmindeki yerinin tesbiti, kitabının üçüncü cildi çerçevesinde arastırılmıstır. Çalısmamız, hadislerin tahrîc ve degerlendirmesi kısmıyla ilgilidir. Çünkü Süyûtî, hadisleri dil, muhteva, hüküm yönleriyle incelememistir. Bu sebeple Münâvî'nin Süyûtî'ye olan itirazları da sadece tahrîc ve degerlendirmeyle ilgilidir. Münâvî,, Süyûtî'ye olan itirazlarını iki sekilde dile getirmistir: Birincisi, ? Musannif bunu kitabına almakla hata etti?, ?vehm etti?, ?hata etti? gibi açıktan itirazda bulundugu hadislerdir. ikinci olarak ise, açıktan itiraz ifadesi kullanmayıp, haberin senedindeki râvîlerle ilgili âlimlerin söylemis oldukları cerh ifadelerini zikretmesidir. Çalısmanın önemli kısmını olusturan itirazlar da iki sekilde incelenmistir. Öncelikle, Süyûtî'nin sahîh ve hasen dedigi hadislere Münâvî'nin itirazda bulunup, bu rivâyetlerin zayıf olduguna dair kanaat bildirdigi rivâyetler zikredilmis, daha sonra ise Süyûtî'nin sahîh, hasen ve zayıf olarak degerlendirdigi rivâyetlerden Münâvî'nin itirazda bulunup, uydurma olduguna dair kanaat bildirdigi hadisler incelenmistir. itirazlar, yukarıda belirtilen çerçeve içinde tesbit edilerek, hadisler yeniden tahrîc ve degerlendirmeye tabi tutulmustur. Arastırma esnasında öncelikle Süyûtî ve Münâvî'nin atıfta bulundugu bilgilerin kaynakları gösterilmis, ancak, sadece bu kaynaklarla yetinilmeyip, ulasabildigimiz baska eserler de dikkate alınmıstır.
Özet (Çeviri)
Faidh al-Qadeer is the most important commentary of Jami` as-Sagheer by Suyuti. Munaawi studied this work with regard to its language, its message and the hadith content. After this study he found that some of the hadith belong to the prophet and some do not. When he studied the those hadith?s he had some objections to Suyuti. In this thesis, I have studied Munaawi?s objections toward Suyuti. And at the same time I have studied all those objections and the place of Munaawi in the science of hadith. In my dissertation I did not study the language, the content or the messages of the hadith?s but I studied the reliance of the hadith that are attributed to the Prophet (pbuh). Because Suyuti did not examine the hadith?s by the language, content and the message, but examined if those narrations are really by the Prophet. At the same time the objections of Munaawi towards Suyuti are only in the subject of the hadith?s connection to the prophet. Munaawi?s objections are in two ways. The first is like ?the writer shouldn?t have taken this hadith in his book?, ?he has done wrong?. The second type is the use of information of narrators. The objections were researched from two points. This thesis contains objections of Munaawi to Suyuti. Munaawi claimed that many hadith were actually daif which Suyuti claimed to be hasan or saheeh and also some hadith which were claimed as strong but were claimed by Munaavi to be fabricated (mawdu). As I said, the hadith objections were done with a method that was explained above. The cited resources by Suyuti and Munaawi were shown. In this thesis, I also used other resources.