Kriz döneminde transformasyonel lider davranışlarının işletme performansı bağlamında fırsat yönetimine etkisi: Bankacılık sektöründe bir uygulama
The effect of transformational leader behaviors on opportunity management in the context of business performance: An application in banking sector
- Tez No: 217332
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TAHİR AKGEMCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kriz süreci, kriz yönetimi, fırsat yönetimi, liderlik, liderlik yaklasımları, transformasyonel liderlik, isletme performansı, bankacılık sektörü, Crisis era, crisis management, opportunity management, leadership, leadership approaches, transformational leadership, business performance, banking sector
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
İsletmelerin amaçlarını ve sürekliligini tehdit eden gerilimli bir durum olarak olumsuz algınanan kriz; kar elde etmenin, müsterinin, kalitenin ve yenilikçiligin öne çıkması, örgütsel sorunlarının ortaya çıkması ve yeniden yapılanma için zemin olusması, yapılan ise verilen önemin ve ekip çalısmasının artması, yönetici-çalısan kesiminin birbirine yaklasması, maliyetlerin azalması gibi özelliklere sahip bir süreç olarak isletmeye fırsat saglayan bir dönüm noktası olabilmektedir. Aslında kriz yönetimi, isletmenin yasamında yönetimsel bir sınavdır. Etkili bir liderlik, kriz durumunda krizden daha güçlü bir sekilde çıkmayı saglayabilir. Bu baglamda çalısmanın teorik kısmında; liderlikte durumsallık ötesi bir yaklasım olarak literatürde kabul gören transformasyonel liderligin kriz döneminde basarılı olma kosulları ve isletme performansı üzerindeki etkisi tasıdıgı nitelikler çerçevesinde açıklıga kavusturulmaktadır. Çalısmanın uygulama kısmı ise; Konya ilinde görev yapan bankacıların çalıstıkları kurumun üst düzey yönetim tarzı hakkındaki görüsleri, kriz döneminin özellikle olumlu sonuçları ile ilgili sahip oldukları fikirler, kriz döneminde üst yönetimlerinin uyguladıkları politikaları ve yaptıkları çalısmaları algılayıs biçimleri ve bu dogrultuda da kriz döneminde isletme performansının hangi üst yönetim davranıslarıyla olumlu etkilendigi hususlarında elde edilen bilgileri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Perceived negatively as a tension situation that threaten the continuity and goals of the enterprises, the crisis can be a turning point providing for opportunities at the same time owing to the fact that it is a process when there is an increased focus on profitability; customer, quality, innovativeness; organizational problems appear; restructuring becomes easier; the importance of the job and teamwork increase; executive staff and employees become closer and the costs decrease. Actually, the crisis management is a managerial test. An effective leadership can provide an enterprise with strength after the crisis situation. In the theoretical framework of the study, the conditions of being successful of transformational leadership regarded as a post-modernism leadership approach in the literature and its influence on business performance in the crisis period will be explained by means of its qualifications. The application part of the study gives information about the opinions of bank workers in Konya related to the manner of their senior management and especially to the positive results of the crisis period, how they perceive the applied policies and operations of their senior management and in this context, of which manners the senior management influence the business performance affirmatively in the crisis period.