Televizyon haberciliğinde magazinleşme olgusu: TRT, NTV ve SHOW TV örneği
The tabloidisation phenomenon in television news:The cases of TRT, NTV and SHOW TV
- Tez No: 217370
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİL İBRAHİM GÜRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, Journalism, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Haber, televizyon haberciliği, magazinleşme olgusu, popüler kültür, News, television journalism, television news, tabloidization, popular culture
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Haberin magazinleştirilerek sunulmasının gazetelerin tirajı ve televizyon kanallarının izlenme oranlarını arttırdığı kabul edilmektedir. Haber bültenlerine magazinin sızması, ya da ciddi haberlerin dahi magazinleştirilerek sunulması özellikle ticari televizyonlar için vazgeçilmez bir yöntemdir. Magazinleşen medya? ekonomik, siyasal ve toplumsal içerikli haberlere daha az yer vermeye başlamıştır. Bu noktalardan hareketle çalışmada, televizyon haberlerinin magazinleşmesi olgusu, Türkiye'de yayıncılık sisteminin üç ayrı kulvarında faaliyet gösteren? kamusal yayıncılık adına TRT 2, tematik yayıncılık adına NTV ve tecimsel yayıncılık adına da Show TV isimli televizyon kanalları örneğinde incelenmiştir. Böylelikle sürekli olarak tartışılan, ?haberlerin magazinleşmesi? olgusunun, farklı televizyon kanallarında kendini nasıl konumlandırdığı araştırma kapsamında keşfedilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın amacı, haber ve magazin ilişkisine farklı bir perspektiften bakarak bazı ampirik verilere ulaşmak ve teorik düzeyde yapılan tartışmalara güncel veriler ekleyerek, kanallardaki farklılaşmanın magazin haberlerinin temsiline nasıl yansıdığını belirlemektir. Çalışma kapsamında, 2006 yılı Şubat ve Nisan aylarından birer hafta alınarak oluşturulan örneklemde toplam 803 haber analiz edilmiştir. İçerik analizi bulgularına göre, Show TV'de magazin haberlerine çok fazla sayıda yer verildiği, ciddi haberlerin de içlerinin boşaltılarak magazinleştirildiği tespit edilmiştir. Diğer taraftan, TRT 2 ve NTV ana haber bültenleri birbirleriyle benzeşim göstermektedir. Haber konusu itibariyle TRT 2 daha çok iç politika ve protokol haberlerine yer verirken? NTV'de ise dış haber konuları daha çok ön plana çıkartılmaktadır. Her iki kanalda da magazin haberleri az sayıda yer alırken? magazin dışındaki konular ciddi haber tarzına uygun bir biçimde yayınlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is a general assumption that the tabloidized presentation of the news increases the circulation of newspapers and the ratings of television channels. The infiltration of magazine attributes into news bulletins or the tabloidized presentation of even serious news is seen as an essential way of television journalism, particularly by commercial television channels. News concerned on economical, political and social issues have begun to lose gradually their coverage percentage in the tabloid media. Taken this as a starting point, the tabloidization phenomenon of television news is studied on three exemplary cases of three separate lanes of the broadcasting system in Turkey, namely the TRT 2 for public television broadcasting, the NTV for thematic television broadcasting, and Show TV for commercial television broadcasting. In this way, the scope of this study was to explore how the continuously debated phenomenon of the ?tabloidization of the news? was situating itself in different television broadcasting settings. The objective of the study was to look onto the relationship between the news and the trivial tabloid from a different viewpoint, thus, by attaining some empiric data and adding actual knowledge onto theoretical discussions, we aimed to reveal how the differentation in television channels reflects itself onto the presentation of tabloid news. The sample of the study consisted of a total of 803 content analysed television news from each one week of February and April 2006. The findings from the content analysis revealed that Show TV placed much more magazine news and furthermore trivialized and tabloidized even the serious news. On the other hand, the main evening news bulletins of TRT 2 and NTV were found as resembling to each other. From the focus of the covered news issues?, while the TRT 2 was found focusing more on domestic political issues and government protocol, the NTV was found giving more emphasis on foreign news. Both television channels gave a percentage to tabloid news? issues outside the tabloid realm were presented in a manner appropiate to serious news.