Nebzî Divanı (inceleme-metin)
Nebzî's Divan (analysis-critical text)
- Tez No: 217461
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEMRA TUNÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: XVIII. Yüzyıl, Nebzî, Divan, Tenkidli Metin, İnceleme, Nazım Şekilleri, 18st Century, Nebzî, Divan, Critical Text, Analysis, Verse Shapes
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 517
Özet
Bu tez, şimdiye kadar hakkında hiçbir bilimsel çalışma yapılmayan XVIII. yüzyıl şairi Nebzî'nin hayatı, edebî kişiliği, elimizdeki tek eseri Divan'ının tenkidli metni ve incelemesini konu edinmektedir. Tezkirelerde, dönemin tarih kitaplarında ve yeni kaynaklarda, Nebzî'nin hayatı hakkında küçük de olsa bir bilgiye rastlanmamıştır. Şairin hayatı, Divan'ından bazı bilgiler elde edilip değerlendirilerek aydınlatılmaya çalışılmıştır. İlk defa bu çalışmamız ile ortaya çıkarılan ve müellif hattı tek nüshası Milli Kütüphane'de kayıtlı bulunan Nebzî Divanı'nın tenkidli metni oluşturulmuştur. Hemen hemen bütün nazım şekillerinde söylenmiş 605 şiir, 3.812 beyit içeren Nebzî Divanı'nın gözden uzak kalması ve herhangi bir bilimsel araştırmaya alınmamış olması dikkat çekici bir husustur.
Özet (Çeviri)
This study deals with the life of the poet Nebzi of the XVIII.century, who has never been scholarly studied before, his life, his literary aspect. His only work of art we have, Divan, and its critical text has also been the main concern of this study. In some of the bibliographic works, and in some histroric books it is possible to confront some information about his life. In this study, the poet's life has been presented by analysing the data obtained from his work Divan. This study is the first and only one which presents critical text of the manuscript of the poet which is the unique in the National Library in Ankara. It is a fact that the Nebzi Diwan which involves 605 poems and 3812 beyyits written in all verse shapes have not been taken into account and ignored by any researchers.