Kültürel psikolojinin felsefi temelleri
- Tez No: 217682
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ÇOTUKSÖKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Psikoloji, Philosophy, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Culture, multiculturalism, multiculturality, individual being, society, culturalpsychology, cultural philosophy, mutual relational dependency
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji, İnsan Bilimleri ve Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Çokkültürlü toplumsal yapıların, günümüz dünyasında birçok toplumun gerçekliği haline gelmesikültürün ve kültüre yaklasımın önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.?nsanoğlu çokkültürlü bir dünya içinde kendini konumlandırırken; kültürü, kültürün belirleyiciunsurlarını ve birey üzerindeki etkilerini yorumlamakta; içinde insanın yer aldığı dünyanın, tümzenginliği ve çesitliliğiyle anlasılmasını sağlamaktadır.Kültür içinde kendini ve çevresini biçimlendiren, değistiren birey, kendini baskasıyla olanfarklılık ve benzerlik iliskileri içinde değerlendirmektedir. Özellikle ? karsılıklı iliskisel bağlılık?kavramı, psikolojik temeli de olan kültürel iliskileri incelemede özel bir anlam tasımaktadır.Anahtar Sözcükler : Kültür, çokkültürlülük, çokkültürcülük, birey, toplum, kültürelpsikoloji, kültür felsefesi, karsılıklı iliskisel bağlılık
Özet (Çeviri)
The fact that multicultural society structures have become the reality of many societies in our day,puts forward the importance of culture and different approaches to culture.When the human being positions himself in a multicultural world; he interprets culture, thedefining factors of culture and its effects on the individual; he also helps understand the richnessand the diversification of the world he takes part in.The individual, who shapes and changes himself and his environment according to the culture,evaluates himself within the framework of differences and similarities. Especially the concept of ?mutual relational dependency? carries a special meaning when it comes to study culturalrelationships, which also have psychological basis.