Global kamu malı olarak iklim değişikliği sorunu ve finansman yöntemleri
Climate change as a global public good and its methodologies of the financing
- Tez No: 217720
- Danışmanlar: PROF.DR. AYKUT HEREKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Global Kamu Malları, Global iklim Degisikligi, Küresel Çevre Fonu, Global Public Goods, Global climate change, Global Environmental Facility
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalısmada global kamu ?kötüsü? olarak bilinen iklim degisikligi sorununun finansmanında uluslararası toplulugun çalısmalarını ve saglıklı bir iklim sistemi için olan katkılarını göstermeye çalıstım. Sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde saglıklı bir iklim yapısının ulusal ve küresel açıdan tüm insanlara hatta gelecek kusaklara yararları olması gibi tam tersi bir durum aynı oranda zarar verir. Bu sorunu, burada bugünün insanının ve gelecek nesillerin yasam standartlarını etkileyeceginden kamu malı olarak ele aldım. Kamu malı olmasındaki en büyük etken ise içerisinde barındırmıs oldugu dıssallıklardır. Özellikle Büyük Endüstri Devrimi'nden sonra iklim sistemi üzerinde olusan insan kaynaklı gazlar, sistem için ciddi bir tehdit olusturmustur. iklim degisikligi saf kamu malı oldugundan ve gelisen çevre bilinciyle birlikte bu sorunun asıl mimarları olan endüstrilesmis devletler bunun çözümünde birlikte hareket etmeye baslamıslardır. iste Birlesmis Milletler iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi, Kyoto Protokolü böyle bir ortamda olusmus ve saglıklı bir iklim sistemi olan malın arzına sürdürülebilir kalkınmayı etkilemeyecek bir sekilde yeni bir bakıs açısı kazandırmıstır. Ayrıca gelismekte olan ülkeleri iklim degisikliginin olası etkilerini uyum saglaması amacıyla yeni kaynaklar olusturulmasını öneren Sözlesme ile birlikte yeni mekanizmalar ve finansman sistemleri de ortaya çıkmıstır. Teknoloji transferi ve kapasite gelistirmesi gibi iklim degisikligi sorununun çözümü finansmanı ise 1991 senesinde Dünya Bankası, BM Kalkınma Programı ve BM Çevre Programı tarafından kurulan Küresel Çevre Fonu'nca karsılanmaktadır. Sonuç olarak ortak sorumluluk bilinci ve sorunun çözümünde kullanılacak emisyon ticaret sistemi 21.yüzyıla damgasını vuracaktır.
Özet (Çeviri)
With this workpaper I tried to introduce the works and contributions of the international community in financing the climate change matter, which is also know as global public?bad?, and in providing a healthier climate system.Within the framework of sustainable development, a healthy climate system has many benefits in the national as well as global perspective to all mankind, however the absence of such healthy climate would damage as strong as the impact of those benefits. Here this matter is regarded as public good, as the situation would very much affect the life standards of today?s and of future generations.The main factor that makes it a public good is the externalities it involves. Especially after the ?Big Industrial Revolution? the anthropogenic gases constitute a serious threat to the climate system. Since the climate system is a pure public good, and together with the growing environmental consciousness, the major producers of this problem, the industrialised countries began to act in cooperation to share the financial burden and solve the problem. In result, the United Nations Framework Convention on Climate Change, the Kyoto Protocol came to life and this provided a new perspective to the supply of this good, which is a healthy climate system not deterring the sustainable development. Moreover there merged new mechanism and financial systems as a result of the convention that proposes to establish new sources in order to help the adaptation of the developing countries against the possible effects of climate change. And the solution to the climate change problem, such as technology transfer and capacity enhancing, are financed by Global Environmental Facility which was established in 1991 by World Bank, UNDP and UNEP. As a result a common consience of shared responsibility and as a solution to this problem, the emission trade system would be the main factor to shape the 21st. century.