La question de L'Abkhazie dans les relations Russo-Géorgiennes
Rus-Gürcü ilişkilerinde Abhazya sorunu
  1. Tez No: 217757
  2. Yazar: NİL TUNCER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ FAİK DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Russian and Georgian relations, ethnic conflicts, Caucasus
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsız olan eski Sovyet cumhuriyetleri, bağımsızlıklarının ilk yıllarından itibaren ekonomik ve siyasi zorluklarla karşılaşmıştır. Bir yandan yeni yönetimlerin istikrarının sağlanması, güvenlik sorunlarının çözümlenmesi konuları gündemdeyken, yükselen milliyetçilik akımlarının ve ayrılıkçılığın karşısında toprak bütünlüğünün sağlanması en önemli sorun haline gelmiştir. Gürcistan da 1989 sonrası, bağımsızlık talepleri dolayısıyla, özerk cumhuriyeti olan Abhazya'yla giderek şiddeti artan ve 1992'de savaşa varan sorunlar yaşamıştır. Bu tarihten günümüze, bölgede tam bir barış ve istikrar sağlanamamıştır. Gürcistan, Batı'yla ilişkilerini geliştirse de, hala Rusya'ya askeri ve ekonomik olarak bağlıdır. Ancak Rusya, Abhazya konusunda değişken ve tartışmalı bir politika izlemiştir. Gürcistan, Rusya'nın stratejik çıkarlarının bulunduğu bir bölgede yer almaktadır ve Rusya'nın Gürcistan'la ilgili politikalarını gerçekleştirmek için kullandığı en önemli araç Abhazya sorunudur. Anahtar kelimeler : Rus-Gürcü ilişkileri, Etnik Çatışmalar, Kafka
Özet (Çeviri)
After 1989, the Georgia knew the problems with his autonomous republic of Abkhazia that have provoked the war because of the national minority claims. Despite that the conflict finished, the region is destabilized again and peace did not be established completely. The relations of the Georgia with the United States increase, but it still linked up economically and militarily to Russia. Nevertheless, politics of Russia in the matter of Abkhazia, is questionable and unstable. The Georgia is located in a region where Russia has strategic interests. The question of Abkhazia represents a essential issue for the Russia in the Georgian-Russian relations. Russia strives to serve to the better its strategic interests on the Georgia profiting from his position on this question.