The experiences of British citizens in Didim a coastal town in Turkey: A case of lifestyle migration
Britanya yurttaşlarının Türkiye'de bir kıyı kasabasında, Didim'deki deneyimleri: Bir yaşambiçimi göçü vakası
- Tez No: 217789
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SİBEL KALAYCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yaşambiçimi göçü, coğrafi hareketlilik, toplumsal alan, Britanyalı, Didim, Lifestyle migration, geographical mobility, social space, British, Didim
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu tezin amacı tek bir ülkeden, Britanya'dan gelen yaşam biçimi göçmenlerinin ağırlık taşıdığı Didim bağlamındaki neden ve sonuçlarını irdeleyerek, Türkiye'nin kıyı kentlerinde yaşanmakta olan, yakın tarihli, Kuzey Avrupalı göçü olgusuna başlangıç mahiyetinde bir açılım sağlamaktır. Bu çerçevede, göç hareketi, Britanyalı göçmenler açısından sebepleri ve taşıdığı anlam; göçmenlerin gündelik hayat pratikleri ve yerel halkla etkileşimleri sonucu ortaya çıkan yeni sosyal alanlar ve son olarak da bu değişikliklerin yerel halk için anlamı olmak üzere üç veçhesi ile incelenmiştir. Betimleyici etnografik yaklaşımla, Didim'deki 20 Britanyalı ?yaşam biçimi göçmeni? ve yerel halktan 20 kişi ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Britanyalı göçmenlerce yaşamlarını etkileyen daha genel toplumsal ve kültürel değişimler karşısında bir strateji olarak geliştirilen olan göç, yerel halk açısından ise uyum sağlanması için yeni stratejiler geliştirilmesini gerektiren bir değişim anlamı taşıdığı bulgulanmıştır. Farklı refah düzeylerine sahip ve kayda değer bir kültürel mesafeyi haiz iki farklı ülkeden kişilerin, alışageldikleri uluslararası turizm bağlamının sınırlarını zorlayan göçün toplumsal ortamındaki bir aradalıkları, inşa edilen yeni toplumsal alanlar ve sürekli yeniden müzakere edilen kimliklerle kentteki gündelik hayatı biçimlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is providing an initial insight into the quite recent Northern European immigration to Coastal Turkey through exploring its causes and consequences within the context of a particular locality, Didim where a single nationality group, the British, comprise the most prominent lifestyle migrant category. In that frame, three aspects of the migratory move namely the causes and the meaning of the move through the migrant narratives; the new social spaces created in terms of everyday practices of the migrants and the interactions with the locals; and the meanings of the changes for the locals have been elaborated. Within a descriptive ethnographic approach, in depth interviews were conducted in Didim with 20 British lifestyle migrants and 20 locals. It is found out that while the migratory move to Didim is a strategy devised by the British migrants to react to the broader social and cultural changes impacting their lives; the meaning of the same move for the locals of Didim is a change impacting their lives which requires devising new strategies for coping and for challenging. The encounters and co-habitation of the two groups of people from countries of different affluence levels and with a significant cultural distance, in the social setting of migration transgressing the boundaries of the already established context of international tourism, shape the daily life in Didim through the new social spaces being constructed and identities being constantly re-negotiated.