The work strategies and experiences of the wave of 1989 immigrants from Bulgaria settled in Ankara
Ankara'da yerleşmiş 1989 Bulgaristan göçmenlerinin çalışma stratejileri ve deneyimleri
- Tez No: 217790
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYKAN ERDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göçmen Çalısma Stratejisi, Göç Sistemi, Göçmen Agları, sgücü Piyasası Uyumu, Bulgaristan'dan Türkiye'ye Göçler, Immigrant Work Strategy, Migration System, Immigrant Networks, Labour Market Adaptation, Immigrations from Bulgaria to Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalısma 1989'da, Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç etmek zorunda kalmıs ve Ankara'ya yerlesmis göçmenlerin çalısma stratejilerine odaklanmaktadır. Bu göç sırasında, yaklasık 150.000 kisi Türkiye'ye göç etmis ve kalıcı olarak yerlesmistir. Bu çalısmada; göçmen çalısma stratejileri, göçmenlerin, göç ettikten hemen sonra ilk islerini bulmak ve bu isleri ellerinde tutmak için yaptıkları eylemler ve gösterdikleri tutumlar olarak tanımlanmıstır. Göçmenlerin çalısma stratejilerini ögrenebilmek için, yarı yapılandırılmıs, derinlemesine görüsmelerden olusan bir saha çalısması yürüttüm. Örneklemimde hem Bulgaristan'da hem de Türkiye'de çalısma tecrübesi olan on bes kadın ve erkek yer aldı. Saha çalısması boyunca onlara, göç ve yerlesme süreçleri, hem Bulgaristan'daki hem de Türkiye'deki çalısma hayatları ve deneyimleri, ve çalısma algıları üzerine sorular sordum. Daha sonra bu verileri yorumlamak için, sosyal sermaye ve is ahlakı gibi önemli kavramlarla birlikte, uluslararası göç yazınından üç yaklasımı kullandım: göç sistemleri yaklasımı, politik yaklasım ve göçmen agları yaklasımı. Bu teorik çerçeveyi göçmenlerin çalısma stratejileri ile baglantılı hale getirmeye çalıstım. Bu çalısmanın sonucunda, göçmenlerin yasam standartlarını iyilestirmek için iki adımdan olusan bir çalısma stratejisi gelistirdiklerini gözlemledim: is bulmak ve bu isi ellerinde tutmak. Göçmenler is bulmaya çalısırken, Bulgaristan ile Türkiye arasında gerçeklesen devamlı göçlerin sonucunda olusan göçmen aglarından ve Türkiye hükümetinin gözünde etnik ve dini olarak ayrıcalıklı bir göçmen grubu olarak, yeni sartlara uyum için onlara saglanan yardımlardan faydalandılar. kinci adımında ise, Bulgaristan'da edindikleri is ahlakı ve Türkiye'deki isgücü piyasasının isleyisi hakkındaki bilgisizlikleri buldukları bu isleri ellerinde tutmalarını sagladı. Bu özellikleri sayesinde, göçmen olmayan isçilerden ayrıldılar ve öne çıktılar. Göçmenler tarafından sıklıkla anlatılan, hem isverenler hem de diger çalısanlar tarafından da kabul gören, onların ne kadar çalıskan, islerine ve ülkelerine ne kadar sadık çalısanlar olduklarına dair anlatılar da göçmenlerin isgücü piyasasındaki durumunu güçlendirdi.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the work strategies of 1989 immigrants who had to move from Bulgaria to Turkey and settled in Ankara. During this immigration wave, nearly 150,000 people immigrated to Turkey and settled permanently. In this study, the operational definition of the immigrant work strategy is the activities and the attitudes that the immigrants take to find and maintain their first jobs, immediately after immigration. To learn about the work strategies of the immigrants I conducted a field research which was based on semi-structured in depth interviews. In my sample, there are fifteen women and fifteen men who have work experience both in Bulgaria and Turkey. During the field research, I asked the respondents questions about their immigration and settlement processes, their working lives, both in Bulgaria and Turkey and their perceptions about working. Then, to interpret this data, I employ three approaches from the international migration literature: migration system approach, political approach and network approach with some important concepts like social capital and work ethic and I tried to connect them with work strategies of the immigrants. As the result of this study, it is suggested that to improve their standards of living the immigrants developed a work strategy with two main steps: finding a job and maintaining this job. Immigrants follow different patterns in these two steps. While they are trying to find a job, they benefit from existing immigrants? networks which are products continuous immigration waves from Bulgaria to Turkey and Turkish state?s provisions which are for the accommodation of the immigrants who are privileged in the eyes of the state due to their ethnicity and religion. As a second step of the work strategy, they maintain these jobs with help of work ethic they gained in Bulgaria and their ignorance about the operation of Turkish labour market. With these characteristics they are distinguished among the non-immigrant workers. The narratives which are widely told by the immigrants and shared by the employers and other employees enviably also emphasize how hardworking they are, how loyal they are to their job, to their employers and to their country and strengthen the immigrants? position in the labour market.