Relationship between quality of life and happiness in Turkey
Türkiye'de yaşam kalitesi ve mutluluk arasındaki ilişki
- Tez No: 217794
- Danışmanlar: PROF. YUSUF ZİYA ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: yasam kalitesi, mutluluk, Bulgaristan, Danimarka, Macaristan, Türkiye, quality of life, happiness, Bulgaria, Denmark, Hungary, Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalısma, yasam kalitesi ve mutluluk arasındaki iliskiyi karsılastırmalı bir sekilde ortaya koymayı, mutlulugun önemini vurgulamayı ve ?mutluluk? kavramını sosyolojik bir çalısma alanı olarak Türkiye'deki arastırmacılara tanıtmayı hedeflemektedir. Çok boyutlu ve disiplinler arası kavramlar olan yasam kalitesi ve mutluluk öncelikle, farklı yaklasımlardaki uygulamalara bakılarak tanımlanmıstır. Daha sonra, bu iki kavram, Avrupa Birligi ülkeleri ve Türkiye arasında karsılastırma yapmaya olanak tanıyan ?Avrupa Yasam Kalitesi Arastırması?ndaki farklı degiskenlerle iliski kurularak analiz edilmistir. Çalısmamız ?ortalama mutluluk puanı? ve ülkelerin ?Avrupa Birligi'ne üyelik statüsü? kriterlerine göre seçilen Bulgaristan, Danimarka, Macaristan ve Türkiye olmak üzere dört ülkeyle sınırlandırılmıstır. Diger taraftan, ?maddi yasam kosulları? (having), ?sosyal iliskiler? (loving), ?toplum kalitesi? (being), ?isyasam dengesi? (time pressure), ?yabancılasma? (alienation), ?çevre? (environment), internet kullanımı, saglık ve sosyo-demografik degiskenler (cinsiyet, yas, yasanılan yer, çalısma durumu ve egitim düzeyi) çalısmanın bagımsız degiskenleridir. Sonuç olarak, yasam kalitesinin yükseltilmesi mutluluk getirir. Baska bir ifadeyle, yasam kalitesinin yükseltilmesindeki temel amaç; mutlulugu saglamak, gelistirmek ve artırmaktır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to reveal the relationship between quality of life and happiness in a comparative manner, to underline the importance of happiness and enable researchers to familiarize themselves with happiness in the sociological context of Turkey. Quality of life and happiness, which are multidimensional and interdisciplinary concepts, were firstly identified by looking at their treatment in different approaches. Then, they were analyzed by relating them to different variables in the European Quality of Life Survey (EQLS) data which allows for making comparisons among European Union countries and Turkey. Our study is limited to four countries, namely Bulgaria, Denmark, Hungary and Turkey that were selected on the basis of two criteria; their average of happiness score and their membership status in the European Union. On the other hand, the independent variables of the study are ?having? (material living conditions), ?loving? (social relations), ?being? (quality of society), ?time pressure? (work-life balance), ?alienation?, ?environment?, internet using, health and socio-demographic variables namely gender, age, region, employment status and educational level. Consequently, improving quality of life resulted in happiness. In other words, the main aim of improving quality of life is to supply, improve and increase happiness.