Hume's moral theory as expressed in his a treatise of human nature and enquiries concerning human undrestanding and concerning the principles of morals
Hume'un insan doğası üzerine bir inceleme ve insan anlığı ve ahlak ilkeleri üzerine araştırmalar'da ifade edildiği şekliyle ahlak teorisi
  1. Tez No: 217813
  2. Yazar: NUR YELİZ GÜLCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASİN CEYLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Hume, Ahlak Teorisi, Duygudaşlık, Erdemler, Hume, Moral Theory, Sympathy, Virtues
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
  12. Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmanın amacı Hume'un iki temel kitabı, İnceleme ve Araştırmalar'da, ifade edildiği şekliyle ahlak teorisini incelemek ve bu teorinin eksiklerini göstermektir. Ahlak motivasyonu, ahlak yargısı, duygudaşlık, tutkular, erdemler, adalet gibi bazı temel öğretilerini açıklamadan Hume'un ahlak teorisini anlamak mümkün değildir. Bu amaçla, ilk olarak, Hume'un ahlak teorisi ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Devamında, teorinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak için, Hume'un bilgi felsefesi ve estetiği ile olan ilişkisi açıklanmıştır. Daha sonra, Hume'un düşüncesine etki eden Hobbes, Mandeville, Hutcheson gibi bazı filozofların düşünceleri kısaca tartışılmıştır. Sonuç olarak, Hume'un ahlak teorisinin heterojen bir yapıya sahip olduğu bu nedenle de anlaşılmasının güç olduğu iddia edilmiştir. Hume'un teorisi duygudaşlık kavramından ötürü bir belirsizlik taşımaktadır, bu da yanlış yorumlara neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine Hume?s moral theory as expressed in his two main books, Treatise and Enquiry and to show the defects of this theory. Without explaining some basic doctrines such as moral motivation, moral judgment, sympathy, passions, virtues, justice e.t.c., it is not possible to understand Hume?s moral theory. To this aim, first, Hume?s moral theory is explained in detail. Next, in order to provide a deeper understanding of the theory, its relation with his epistemology and his aesthetics are explained. Afterwards, few philosophers who influenced Hume?s thought such as Hobbes, Mandeville, Hutcheson have been briefly discussed. Consequently, it is claimed that Hume?s moral theory has a heterogeneous structure so it is difficult to understand his moral theory. Hume?s moral theory contains an ambiguity due to his conception of sympathy, which has led to some misinterpretations.