Encountering with the real: A critical reading of the works of Lacan, Laclau, Zizek and Badiou
Gerçekle karşılaşma: Lacan, Laclau, Zizek ve Badiou'nun eserlerinin eleştirel bir okuması
- Tez No: 217814
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DAVİD GRÜNBERG
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Psikiyatri, Siyasal Bilimler, Philosophy, Psychiatry, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Lacan, psikanaliz, formellestirme, Laclau, demokrasi, i?ek, Badiou, olay, imkansızlık, Lacan, psychoanalysis, formalization, Laclau, democracy, i?ek, Badiou, event, impossibility
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
Lacan, 20 yüzyıl düsüncesinde etkileyici bir figürdür. Bir psikanalist, dilbilimci ve aynı zamanda da bir filozof olarak kuramında bu üç disiplini birlestirir. Dahası geç dönem çalısmalarında bunlarla matematiksel formellestirmeyle birlestirir. Kuramı üç önemli siyaset düsünürünü etkiler: Laclau, ?i?ek ve Badiou. Bu tezin amacı, Lacan'ın felsefesini ve özellikle kuramı siyasete uygulandıgında ortaya çıkan açmazlarını incelemektir. Öncelikle Lacan'ın kendi eserlerinin bir okumasıyla baslayacagım. Eserlerinde gizli bulunan ideallestirmeleri, ön kabulleri ve kör noktaları bulmaya çalısacagım. Elestirel okumama Laclau, ?i?ek ve Badiou'nun eserleriyle devam edecegim. Bu tezin ana fikri, bu düsünürlerin elestirel bir okumasının bizi Lacan'ın kuramının ve bu kuramın uygulamalarının mesruiyetini sorgulamaya götürecegidir. Lacan'ın imkansızlık kavramını kurucu bir ilke olarak kullanması ve formellestirmeye olan tutkusu, gösterenin tarafsızlıgı ideallestirmesi, temsile edilemeyenin ideallestirilmesi gibi çesitli ideallestirmelere yol açmaktadır. Kuramsal takipçilerinin çalısmalarında ise bu problemler baska alanlara genislemis ve biçim degistirmistir. Laclau için problem demokratik unsurların içerikten yoksun bir ideallestirilmesi gibi paradoksal sonuçlara yol açmıstır. ?i?ek ve Badiou için, imkansız bir gerçekten yola çıkan bir siyaset kuramında ısrarcı olmaları sebebiyle, muhalif kuramları mesihçi bir söylem halini alır. Önerim, kuramın insan gerçekliginin anlasılmasındaki rolünün yeniden gözden geçirilmesidir: kural olarak her kuram insan yasamının belirli kısımlarını dıslar; bu nedenle de, her kuram kendi kurucu ilkelerine yönelik bir geriye bakıs ve elestirel bir durusa sahip olmalıdır. Bu, kendi formel yapısını dokunulmaz kılan formellestirilmis kuramlarla yapılamaz.
Özet (Çeviri)
Lacan is an influential figure of 20th Century thought. Being a psychoanalyst, a linguist and at the same time a philosopher, in his theory he combines all three of these disciplines. Even in his later works, he tried to combine his theory with mathematical formalization. His theory influenced three important political thinkers: Laclau, ?i?ek and Badiou. The purpose of this dissertation is mainly to examine Lacan?s thought and its impasses which could be found especially in the political applications of his theory. First I start with a critical reading of Lacan?s own works. I try to figure out the idealizations, presuppositions and blind spots hidden in his work. I develop my critical reading by focusing on the works of Laclau, ?i?ek and Badiou. The main argument of this dissertation is, such a critical reading of these philosophers will lead us to a general questioning of Lacan?s theory and the legitimacy of its applications. Lacan?s use of the impossibility as a founding principle and his passion for formalization cause several idealizations, like the idealization of the neutrality of the signifier, the idealization of the non-represented and so on. These problems are extended and transformed into other ones in his disciples? works. For Laclau, the problem is transformed into a purely content-free understanding of elements of democracy which ends up with paradoxical results. For ?i?ek and Badiou, because of their insistence on a political theory based on the impossible real, their subversive theories end up with a theory which take the form of messianic discourses. What I propose is a reconsideration of the role of the theory on the understanding of human reality: in principle every theory excludes some portions of the richness of human life-world, therefore every theory must have a retrospective and critical stance against its own founding principles. This cannot be done by formalized theories which keep the formal structure of itself untouchable.