Revisiting the Fisher effect for developed and developing countries: A bounds test approach
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için Fisher etkisinin araştırılması: sınır testi yaklaşımı
  1. Tez No: 217816
  2. Yazar: DUYGU BACI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ELİF AKBOSTANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Fisher Etkisi, Sınır Testi Yaklasımı, Gelismis ve Gelismekte Olan Ülkeler, Fisher Effect, Bounds Test Approach, Developed and Developing Countries
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalısmada, Fisher Etkisi on tane gelismis ve on tane gelismekte olan ülkede incelenmistir. Çalısmada, uzun dönemde, nominal faiz oranlarının beklenen enflasyonla uyumlu olup olmadığı incelemektedir. Gelismis ülke ve gelismekte olan ülkeler açısından Fisher Etkisinin arastırılması, Fisher Etkisinin hangi kosullar altında geçerli olduğunu belirleme imkânı da tanır. Nominal faiz haddi ile beklenen enflasyon oranı arasındaki iliskiyi incelemek için Pesaran vd. (2001) gelistirdiği Sınır testi yaklasımından yararlanılmıstır. Tahmin sonuçları, daha çok enflasyonist geçmisleri olan gelismekte olan ülkelerde nominal faiz oranını enflasyon beklentilerine uyum sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the Fisher Effect for a sample of ten developed countries and ten developing countries. The study examines whether the nominal interest rate adjusts to the expected inflation rate in the long run. The distinction between the developed countries and developing countries also enables to identify special conditions under which Fisher Effect is more likely to hold. To analyze the long run relationship between the nominal interest rate and expected inflation rate, Bounds test approach of Pesaran et. al. (2001) is utilized. Estimation results show that the adjustment of nominal interest rate to expected inflation is encountered mostly for the developing countries which have inflationary history in their economies.