The question of freedom in political philosophies of Thomas Hobbes and Jean-Jacques Rousseau.
Thomas Hobbes ve Jean-Jacques Rousseau'nun siyaset felsefelerindeki özgürlük problemi.
- Tez No: 217815
- Danışmanlar: DOÇ.DR. Ş. HALİL TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Siyasi yapı, egemenlik, özgürlük, Thomas Hobbes, Jean-Jacques Rousseau, Political state, sovereignty, freedom, Thomas Hobbes, Jean- Jacques Rousseau
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalısma, Thomas Hobbes (1588-1679) ve Jean-Jacques Rousseau'nun (1712-1778) toplum sözlesmelerindeki özgürlük problemini, siyasi otorite ile iliskisi çerçevesinde incelemektedir. Bu amaca yönelik olarak her iki filozofun doga durumu ile ilgili düsünceleri, siyasi örgütlenmeye geçis süreçleri ve bu örgütlenmeyi mesrulastıran temelleri üzerinde durulmustur. Her ikisinin de toplum sözlesmelerinin temel amacı siyasi yükümlülügü mesrulastırmak oldugundan dolayı, tezin baslıca amacı siyasi yükümlülügün dogasının analizidir; böylece siyasi toplumdaki egemen ve özne arasındaki iliski özgürlük çerçevesi içinde tartısılacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the question of freedom in its relation to political authority in social contract theories of Thomas Hobbes (1588-1679) and Jean-Jacques Rousseau (1712-1778). In order to do that, discussions on human nature, evolution into political association and the foundations of legitimate governments are focused on. As the social contract theories of Hobbes and Rousseau mainly seek for rational justification of political obligation, the primary aim of this thesis is to analyze the nature of political obligation in order to discuss the relation between subject and sovereign in the framework of freedom.