Investigation of personal qualities contributing to psyhological resilience among earthquake survivors: A model testing study
Deprem yaşamış bireylerde psikolojik sağlamlığa etki eden kişisel faktörlerin incelenmesi: Bir model test etme çalışması
  1. Tez No: 217825
  2. Yazar: ÖZLEM KARAIRMAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DEAN OWEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sağlamlık, Ego-Sağlamlığı, iyimserlik, umut, benlik saygısı, olumlu duygular, yaşam doyumu, depremzedeler, pozitif psikoloji, Resilience, ego-resilience, optimism, hope, self-esteem, positive affect, life satiasfaction, earthquake survivors, positive psychology
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu çalışmada, depremzedelerde psikolojik sağlamlığı açıklayan olumlu duygusal ve bilişsel faktörler arasındaki ilişkiler incelenerek psikolojik sağlamlığı açıklayan bir yapısal eşitlik modeli sınanmıştır. olumlu bilişsel ve duygusal kişisel faktörlerin (benlik-saygısı, mizaca bağlı umut, iyimserlik, yaşam doyumu, olumlu duygular) psikolojik sağlamlıkla ilişkili olabileceğine çalışmanın temel varsayımıdır. Örneklemi 1999 Depremlerine maruz kalmış bireyler oluşturmuştur. Bilişsel süreçlerin sonucunda duygu ve davranışların açığa çıktığını savunan bilişsel-davranışcı yaklaşımlar bilişler ve duygular arasında iki yönlü bağa vurgu yapar (Beck, 1976). Duygular inanışların, bilişsel değerlendirmelerin ve anlamlandırmaların ürünleri olarak tanımlanır. Modelde, duygusal ve bilişsel boyutların etkileşimine özellikle vurgu yapan ABC (Ellis, 1994) modeline benzer olarak, bilişsel ve duygusal kişisel faktörler arasındaki etkileşimin psikolojik sağlamlığı açıklayabileceği düşünülmüştür. Benlik saygısı başlangıç değişkeni olarak model konmuştur çünkü; insanlar sürekli olarak benlik saygılarını artırmaya çabalarlar. Yüksek benlik saygısı genel olarak akıl sağlığının ve iyi oluş halinin göstergesi sayılmaktadır (Tajfel & Turner, 1986). Olumlu benlik saygısı bireyin bilişsel olarak daha iyimser ve umutlu olmasına ve önemli yaşam olaylarını anlamlandırırken olumlu bilişsel yapıları kullanmasına yol açar. Bu durumda bilişsel-davranışçı yaklaşıma göre, olumlu bilişsel yapıların olumlu duyguları ortaya çıkarması beklenmektedir. Bu etkileşim sonuç olarak, bireylerdeki psikolojik sağlamlık kavramını açıklayabilir. Özünde bilişsel davranışçı yaklaşımı benimsemiş olan model insanın güçlü yönlerinin ortaya çıkarılmasını savunan pozitif psikoloji çerçevesinde insanın potansiyeline gönderme yapmaktadır. Benlik saygısı, mizaca bağlı umut, iyimserlik, olumlu duygular, ve yaşam doyumu bağımsız örtük değişkenler olarak değerlendirilmişlerdir. Psikolojik sağlamlığı oluşturan üç faktör bağımlı örtük değişkenler olarak değerlendirilmişlerdir. Sonuç olarak, depremzedeler arasında psikolojik sağlamlığı açıklayan mizaca bağlı bilişsel ve duygusal yolları açıklayan bir yapısal eşitlik modeli önerilmiştir. Modeldeki olumlu kişisel faktörlerin hepsi dolaylı ya da direk olarak psikolojik sağlamlıkla ilişkili bulunmuştur. Benlik saygısı, umut ve iyimserliğin psikolojik sağlamlık üzerinde olumlu duyguların ve yaşam doyumunun üzerinden dolaylı etkisi vardır. Benlik-saygısının ve psikolojik sağlamlığın iyi oluş ve akıl sağlığı için iki önemli kavram olduğu desteklenmektedir. Ayrıca, Ego-Sağlamlık ölçeğinin uyarlama çalışması yapılmış; üçlü faktör (Toparlanmaya yönelik Kişisel Güçlü Yönler, Kendine yönelik Olumlu Değerlendirmeler ve Yeniliklere Açık Olma) yapısı önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is designed to investigate the relationships among affective and cognitive personal qualities leading to psychological resilience among natural disaster survivors. The main assumption of this study is that positive personal qualities might be associated with better psychological adjustment. The study aimed at testing a hypothesized theoretical model accounting for resilience with regard to personal qualities. The sample for this study was composed of individuals who were exposed to earthquakes that occurred in 1999 in Marmara region of Western Turkey. The study hypothesized that the dispositional cognitive and affective constructs (hope, optimism, life satisfaction, self esteem and positive affect) play vital roles in pathways to psychological resilience. Initially hypothesized model based on cognitive-behavioral theoretical foundations was proposed and tested. The cognitive behavior approach holds the idea that thoughts are the determinants of functional and dysfunctional emotions and behaviors. In the model, global self esteem serve as an underlying mechanism that helps to human operate well on the environment. The positive influence of global self esteem can be observed in cognitive process and affective domain in individuals. Simultaneously a person develops an optimistic worldview based on the global self esteem. Self esteem leads a person to construe positive cognitive constructs influencing the general world of view positively and utilize those cognitive. Since thinking patterns influence the affective side of the person, if the person utilizes positive cognitive constructs while interpreting life events, he or she is likely to experience more positive feelings and to be satisfied with life at the same time The hypothesized model was trimmed. Dispositional hope (pathways and agentic thinking), optimism, positive affect, life satisfaction and self-esteem were regarded as independent latent variables while three factors of psychological resilience were valued as the latent dependent variables. Finally, a structural model was suggested to account for the pathways leading to resilience among the Turkish disaster survivors. According to the model, self esteem, dispositional hope and optimism have indirect effect on resilience components via positive affect and life satisfaction. For purposes, the Ego Resilience Scale was adapted into Turkish. Exploratory factor analysis yielded three-factor solution for Turkish disaster survivors and the resilience factors were labeled as Personal Strengths Relating Recovery; Positive Self-Appraisals and Openness to New Experience. The results revealed that the Ego Resiliency Scale is a validated and reliable measure of psychological resilience among Turkish disaster survivors.