The relationships of attachment styles and conflict behaviors among male and female university students
Kız ve erkek üniversite öğrencileri arasında bağlanma türleri ve çatışma davranışlarının ilişkisi
- Tez No: 217826
- Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Baglanma, baglanma türleri, çatısma, çatısma davranısları, Attachment, attachment styles, conflict, conflict behaviors
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalısmanın amacı, baglanma türleri ve çatısma davranıslarının arasındaki iliskiyi kız ve erkek üniversite ögrencilerinde incelemektir. Bu çalısmaya, Orta Dogu Teknik Üniversite'sinin farklı bölümlerinde ve sınıflarında okuyan 312 ögrenci katılmıstır. Bu arastırmada, ögrencilere Türkçe'ye uyarlanmıs olan Yakın iliskilerde Yasantılar Envanteri-II (YIYE-II, Selçuk, Günaydın, Sümer ve Uysal, 2005), ve Çatısma Davranısları Ölçegi (ÇDÖ, Tezer, 1986) uygulanmıstır. YİYE-II'den elde edilen puanlara uygulanan gruplama analizi sonucu, dört baglanma türüne (güvenli, korkulu kaçınan, kayıtsız kaçınan ve saplantılı) karsılık gelen dört grup vermistir. Çift-yönlü varyans analizi (2 Cinsiyet X 4 Baglanma Türü) bes çatısma davranısından her birine uygulanmıstır. Sonuçlar, `uyma' davranısının cinsiyete göre ve `uzlasma' davranısının da baglanma türlerine göre anlamlı bir etki gösterdigini vermistir. `Uyma' davranısında bagımsız ölçülü t-testi sonuçları erkeklerin kızlardan daha fazla `uyma' davranısını kullandıgını göstermistir. Diger çatısma davranıslarının hiçbirinde baglanma türleri açısından kızlar ve erkekler arasında anlamlı farklılık bulunmamıstır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to investigate the relationships of attachment styles and conflict behaviors among male and female university students. Three hundred and twelve university students from various departments and grades of Middle East Technical University in Ankara participated in the study. Turkish version of Experiences in Close Relationships-Revised (ECR-R, Selçuk, Günaydın, Sümer and Uysal, 2005), and Conflict Behaviors Questionnaire (Tezer, 1986) was applied to students to collect data. The results of cluster analysis employed on the scores of ECR-R yielded four clusters corresponding to four attachment styles (fearful, dismissing, preoccupied, and secure). A two-way ANOVA (2 gender X 4 Attachment Style) was applied to each of the five conflict behaviors. Results yielded a significant main effect for gender in accommodating behavior and a significant main effect for attachment styles in compromising behavior. In accommodating behavior, independent samples t-test was used to find out any significant difference between males and females and the results showed that the males were more inclined to use accommodating behavior than females. No significant difference was found in any of the other conflict behaviors as a function of attachment styles between males and females.