A comparative formal investigation of the bath-gymnasium complex plan type in Roman asia minor as a reflection of Romanization and urban renewal
Anadolu Roma mimarisinde hamam-gymnasion plan tipinin Romalılaşma ve kentsel yenilenme yansıması olarak biçimsel karşılaştırmalı incelemesi
- Tez No: 217830
- Danışmanlar: PROF.DR. SUNA GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Sanat Tarihi, Architecture, Art History
- Anahtar Kelimeler: Hamam-gymnasion, Anadolu, Roma hamam, Bath-gymnasium complex plan type, Asia Minor, Roman bath architecture, imperial thermae, Romanization, urbanization
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu tez, Anadolu'da Roma çagında ortaya çıkmıs hamam-gymnasion plan tipinin biçimsel özelliklerini Roma imparatorlugunu baskentinde gelismis imparatorluk hamam yapılarıyla birlikte incelemektedir. Hamam-gymnasion yapılarıyla imparatorluk hamamlarının mimari yönden benzerlikleri Roma hamam gelenegi ve mimarisinin evrimini anlamak için analiz edilmistir. Bu baglamda, hamam-gymnasion plan tipinin biçimsel özellikleri Anadolu' nun Roma mimarisinin gelisimine olan özgün katkısını ve imparatorlugun baskentindeki gelismeleri etkileme kapasitesini sorgulamak için incelenmistir. Bu çalısmada, hamam-gymnasion plan tipinin Anadolu'da olusumu Yunan ve erken Roma özelliklerinin birbirleriyle olan karsılıklı etkilesimlerinin sonuçlarını görmek için imparatorluk hamam yapılarıyla karsılastırılarak incelenmistir. Bu baglamda, Yunanlılasma, Romalılasma, ve kentsel yenilenme gibi tarihsel süreçlerin imparatorlugun hem baskentinde hemde eyaletlerinde gelisen hamam mimarisine olan çok yönlü etkilerini anlamak önemlidir. Ayrıca, bu biçimsel incelemenin yanında hamam mimarisinin sembolik, kozmolojik ve politik özelliklerine de deginilmistir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the formal aspects of the bath-gymnasium complex plan type which was developed in Asia Minor during the Roman era in relation to the development of the imperial thermae in Rome, the capital city of the Roman Empire. Close resemblances in the architectural configuration of bath-gymnasium complexes and imperial thermae are analyzed in order to provide complementary insight concerning the evolution of Roman bath architecture and bathing tradition. The comparative investigation of the formal aspects of the plan types reveals the contribution of Asia Minor and its role in influencing the architectural developments in the capital. The thesis concentrates on the development of the bath-gymnasium complex plan type in Asia Minor and the imperial thermae in Rome in order to elucidate the outcomes of mutual influence in criss-crossing Greek and Italic features. Crucial to this investigation is the understanding of the multiple effects of historical processes such as Hellenization, Romanization and urbanization that were synthesized in the bath architecture of the capital and the provinces. Also, the symbolic, cosmological, and political aspects of Roman bath architecture are highlighted in this thesis.