Sex differences in visual reaction time: Effect of sport participation and driving
Cinsiyetler arasındaki görsel reaksiyon zamanı farkları: Spor katılımının ve araç kullanmanın etkisi
- Tez No: 217984
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SADETTİN KİRAZCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Visual Reaction Time, Sex Difference, Sport Participation, Driving
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalısmanın amacı, spor katılımının ve araç kullanmanın görsel reaksiyon zamanında cinsiyetler arasındaki farka etkisinin olup olmadıgını arastırmaktır. Çalısmada üç grup (kontrol, egzersiz, sürücü) ve her grupta yirmi erkek ve yirmi bayan vardır. Egzersiz grubu tekvandodan sporcular olup, en az bes yıl süreyle, yıl boyunca minimum haftada üç gün antrenman yapmıslardır. Sürücü grubu, sirketlerde represant olarak çalısan erkek ve bayanlardır ve son dört senedir yıllık en az 20.000 km. araç kullanmaktadırlar. Her katılımcı, çalısmanın basında gönüllü katılımcı ve bilgi formunu okumus ve imzalamıstır. Katılımcıların, her iki elleri için de üç defa olmak üzere, basit görsel reaksiyon zamanı, hareket zamanlı basit görsel reaksiyon zamanı, ikili ve üçlü çoklu reaksiyon zamanları ölçülmüstür. Betimsel istatistik, dört ölçüm için, gruplara ve cinsiyetlere göre yapılmıstır. Grup ve cinsiyet farkları MANOVA ile incelenmistir. Karsılastırmaların çogunda erkeklerin lehine olmak üzere, her iki el için de cinsiyet ve grup arasında istatistiksel olarak anlamlı etkilesim bulunmustur. Aynı zamanda, üç grup arasında ve iki cinsiyet arasında da her iki el için de anlamlı farklar bulunmustur. Bu çalısma, görsel bilgi gerektiren spora uzun süre katılan ve yogun araç kullanan katılımcıların, sporda ve araç kullanımında rolü olmayan benzerlerine kıyasla, görsel reaksiyon zamanını kısalttıgını göstermistir. Anahtar Kelimler: Görsel Reaksiyon Zamanı, Cinsiyet Farkı, Spor Katılımı, Araç Kullanımı
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate whether sport participation and driving has any effect on the differences between sexes in visual reaction time (RT). There were three groups (control, exercise, driver), and 20 males and 20 females in each group. The sport participation group was athletes from taekwondo were training at least for five years, minimum three days per week throughout the year. The driver group was males and females were working as representatives of companies and driving at least 20.000 km. annually for the last four years. Each participant was asked to read and sign informed consent and information form at the beginning of the study. Participants were measured three times for simple visual RT, simple visual RT with movement, two and three visual choices RTs for both hands. Descriptive statistics was performed for the four measures according to the groups and sexes. Group and sex differences were examined with MANOVA. The result indicated statistically significant interaction between sex and group for both hands in favor of males for most of the comparisons. Significant differences were also found between three groups and between two sexs for both hands. This study indicated that long term sport participation requiring visual information and driving extensively shorten visual reaction of the participants compared to their counterparts who were not acting in sport and driving.