An assessment of Turkish science and technology policies, 1983-2005: A sectoral analysis
Türk bilim ve teknoloji politikalarının bir değerlendirmesi, 1983-2005: Sektörel bir çözümleme
  1. Tez No: 217985
  2. Yazar: SERKAN BÜRKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERKAN ERDİL, Y.DOÇ.DR. M. UFUK TUTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Ekonomi, Siyasal Bilimler, Science and Technology, Economics, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Türk bilim ve teknoloji politikaları, AR-GE göstergeleri, sektörel AR-GE yogunlugu, Turkish science and technology policies, R&D indicators, sectoral R&D intensification
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tezin amacı, Türkiye'nin su ana kadar hazırlanmıs bilim ve teknoloji politikası belgeleri olan ?Türk Bilim Politikası: 1983-2003?, ?Türk Bilim ve Teknoloji Politikası: 1993-2003?, ?Ulusal Bilim ve Teknoloji Politikaları: 2003-2023 Strateji Belgesi? ve Türkiye'nin ilk öngörü çalısması Vizyon 2023'ü degerlendirmek; bu belgelerin Türk bilimine ve teknolojisine etkisini tartısmak ve gelecek için bazı politika önerileri yapmaktır. Bu nedenle, ilk olarak Türkiye'nin bilim ve teknoloji politikalarının tarihçesi incelenmis ve yukarıdaki belgelerin hedefleri belirlenmistir. Bu hedeflerin getirileri ve gerçeklestirilip gerçeklestirilemedikleri bilim-teknoloji göstergeleri ve otomotiv, tekstil, hazır-giyim, bilgi ve iletisim teknolojileri gibi ülkenin önde gelen sektörleri baglamında tartısılmıstır. Buna ilaveten, Türk imalat sanayisindeki AR-GE yogunlugu, Sanjaya Lall'in teknoloji yogunlugunu göz önüne alarak yaptıgı sektörel sınıflama yöntemine göre arastırılmıstır. Bu arastırmadan Türkiye'nin daha çok dogal kaynak ya da düsük teknolojiye dayanan ürünlerde ihracat yaptıgı, ve orta ve ileri teknoloji ürünlerini ithal ettigi ortaya çıkmıstır. Bilim ve teknoloji politikalarının uygulanmasını zorlastıran Türk sanayinde teknoloji ve AR-GE talebinin az olması bu endüstriyel yapıyla iliskilendirilebilir. Bazı basarılarına ragmen, Türk bilim ve teknoloji politikalarının uygulamasının yetersiz kaldıgı, ve bunun ardındaki gerçek nedenlerin siyasi sahiplenmenin bulunmaması ve sanayi, kurumlar ve tüm toplumun arasındaki esgüdüm eksikligi oldugu sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this dissertation is to evaluate Turkish science and technology policy documents, namely ?Turkish Science Policy: 1983-2003?, ?Turkish Science and Technology Policy: 1993-2003?, ?National Science and Technology Policy: 2003-2023 Strategy Document?, and Turkish ever-first foresight study ?Vision 2023?; to discuss the impacts of those documents to Turkish science and technology and make some further policy recommendations for the future. For this reason, first, the history of Turkish science and technology policy making processes is summarized and the targets of the documents are examined. Second, the outcomes and the realization of the goals are discussed in terms of science and technology indicators and R&D intensification among some leading industrial sectors of the country such as automotive, textile, clothing and information and communication technologies. In addition, the R&D intensification of Turkish total manufacturing is analyzed via using Sanjaya Lall?s industry categorization method. Turkey intensely exports resource based and low technology goods while importing medium and high technology ones. The scarce of demand for technology and R&D which is the main reason behind the malfunction of technology policies, is basically depended on the mentioned structure of Turkish industry. Finally, it is concluded that in spite of some achievements, the implementation of Turkish science and technology policy documents are of insufficieny depended on the lack of political authority and responsibility and of the coordination among industry, institutions and society as a whole.