The integration process of Romania into the EU: 1989-2007
Romanya'nın AB'ne entegrasyon süreci:1989-2007
  1. Tez No: 217983
  2. Yazar: BAŞAK DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY F. TANRISEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Romanya, Kosulluluk, Müzakere, Komünizm Sonrası Geçis, Romania, Conditionality, Negotiation, Post-Communist Transition
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez, 1989 - 2007 tarihleri arasında Romanya'nın Avrupa Birligi'ne (AB) entegrasyon sürecinde yasadıgı siyasal ve sosyo-ekonomik dönüsümü incelemektedir. Tez, aynı zamanda, Komünist mirasın Komünizm sonrası dönemde Romanya'nın AB ile olan iliskileri üzerindeki etkisini arastırmaktadır. Tezin temel amacı, Romanya'nın 2007 yılına kadar üyelik gerekliliklerini yerine getirememis olmasına ragmen AB'nin Romanya'yı üye yapmak konusunda neden acele ettigini ortaya koyabilmektir. Tezin temel argümanı, AB'nin üyelik kosullarını yerine getiremeyen Romanya'yı tam üye olarak kabul etmesi, Romanya'da var olan Komünist mirası kendi içinde daha rahat ortadan kaldırabilecegine duydugu inançtır. Giris ve sonuç bölümleride dahil olmak üzere tez altı bölümden olusmaktadır. Ikinci bölüm, Romanya tarihini incelemektedir. Üçüncü bölüm, 1989 ? 1999 yılları arasında Romanya'nın AB'ye entegrasyon süreci üzerinde durmaktadır. Dördüncü bölüm, 2000 ? 2004 yılları arasında Romanya'nın AB ile olan müzakere sürecininin analizini yapmaktadır. Besinci bölüm ise, Romanya'nın AB ile olan müzakere sürecinin bitiminin ardından Romanya'da yasanan ilerlemenin AB tarafından nasıl degerlendirildigini tartısmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the political and socio-economic transformation of Romania during its integration process into the European Union (EU) between 1989-2007. The thesis also explores the impact of the communist heritage on Romania?s relations with the EU in the post-Communist period. The main objective of the thesis is to examine why EU rushed to accept Romania as a full member although Romania did not fulfil all of the membership requirements of the EU until 2007. The main argument of this thesis is that the EU accepted Romania as a full member despite Romania?s inability to meet all of the membership requirements of the EU can be explained EU?s expectation that it would be easier to eradicate Romania?s Communist heritage after Romania?s EU membership. The thesis has six chapters, including Introduction and Conclusion chapters. The second chapter explores the historical background of Romania. The third chapter examines Romania?s EU integration process between 1989 and 1999 The fourth chapter analyzes Romania?s negotiation process with the EU between 2000 and 2004. The fifth chapter discusses the EU?s evaluation of the Romania?s progress after the completion of Romania?s negotiations with the EU.