Evolution of European Security and Defense Policy and its prospects
Avrupa Güvenlik ve Savunma Politakasının oluşumu ve gelişimi
  1. Tez No: 218006
  2. Yazar: SEZEN MENGİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEVİLAY KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birligi, AGSP, NATO, Tehdit, Güvenlik, Savunma, European Union, ESDP, NATO, Threat, Security, Defense
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalısma Avrupa Güvenlik ve Savunma Boyutunun var olusu ve bugüne kadarki gelisimini incelemeye odaklanmıstır. ikinci Dünya Savasının bitiminden ve Soguk Savasın baslangıcından itibaren Avrupanın güvenlik ve savunma konuları degerlendirilmistir. Sonrasında da Soguk Savasın bitimi ve Varsova Paktının yıkılması ile meydana gelen gelismelere deginilmistir. Buna ek olarak degisen küresel uluslararası ortamda, degisen ABD ve AB iliskileri detaylı bir biçimde islenmistir.
Özet (Çeviri)
This study has focused on analyzing the evolution of ESDP and developments that took place to this date concerning the European Security and Defense Dimension. Since the end of World War II and beginning of Cold War, the security and defense issue of Europe will be explored in this thesis. Later the developments that took place after the diminishment of Warsaw Pact and end of Cold War will be traced. Also the changing relationship between the US and EU with the changing global international environment will be explored in this thesis.