A sociological analysis of religious educational institutions, policies and discourses in Egypt
Mısır'daki dini eğitim kurumlarının,politikalarının ve dini eğitime ilişkin söylemlerin sosyolojik bir analizi
- Tez No: 218007
- Danışmanlar: PROF.DR. BAHATTİN AKŞİT, Y.DOÇ.DR. AYKAN ERDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Religion, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Mısır, egitim, din, islamcılık ve söylem, Egypt, education, religion, Islamism and discourse
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tezde, 1970'lerden günümüze, Mısır'daki devletin ve farklı islamcı grupların din egitimine iliskin algı ve pratiklerini sosyolojik olarak incelemeye amaçladım. Din egitimini, yaygın-örgün egitim müfredatında haftada birkaç saat ayrılan, Kur'an'a dayalı ahlaki ögretilerle islam tarihine ve kültürüne iliskin temel bilgiler ögreten bir din dersi olarak tanımlamaktayım. 1970'lerden beri Mısır'daki islamcılıgın yükselisi, yönetici elitler ile muhalif islamcı gruplar arasında, yaygın-örgün egitimdeki dini söylemi ele geçirmeye ve dini sosyalizasyonu kontrol etmeye yönelik bir çatısma yaratmıstır. Bu çatısma, alternatif islami egitsel alanların (özel islami okullar ve El-Ezher okulları) ortaya çıkması ile sonuçlanmıstır. Bu baglamda, iki temel toplumsal aktörün ? yönetici elitlerin ve islamcı grupların? dini egitime iliskin söylem ve kurumlarını analiz etmek için hermeneutik yöntemi kullandım. Mısır'daki Mübarek rejimi, kendi çıkarlarına uygun olarak, din egitiminde belirli bir devlet söylemini kurumsallastırmaya çabalamaktadır. Fakat, önemli nokta, farklı islamcı (ılımlı ve radikal) grupların bu devlet söylemine ve kurumsallasmaya verdikleri reaksiyonlardır; çünkü bugün, muhalif islamcı grupların bu reaksiyonları, rejimin mesruiyetini sarsan beklenmeyen sonuçlar yaratmaktadır.
Özet (Çeviri)
In thesis, I intended to sociologically examine the perceptions and practices of the state and different Islamist groups about the religious education in Egypt from the 1970s onwards. I define the religious education as a religious course to which several hours a week are devoted in the curriculum of mass education, and which teaches moral instructions based on the Qur'an, and basic information about Islamic culture and history. Since the 1970s, the rise of Islamism in Egypt has created strife between the ruling elites and dissident Islamist groups to capture the religious discourse and control the religious socialization in the mass education. This strife has resulted in the emergence of alternative Islamic educational areas (private Islamic schools and Al-Azhar schools). In this context, I used hermeneutic method to analyze the religious educational discourses and institutions of these two main agents ?ruling elites and Islamist groups. The Mubarak regime in Egypt seeks to institutionalize a particular state discourse in religious education in accordance with its own interests. However, the important thing is the reactions of different Islamist (moderate and radical) groups to this state discourse and institutionalization; because, today, these reactions of opponent Islamist groups generates unintended consequences which are subversive to the legitimacy of the regime.