European identity and its others: A comparative analysis of the Russian and the Turkish cases
Avrupa kimliği ve ötekileri: Rus ve Türk örneklerinin karşılaştırmalı incelemesi
- Tez No: 218005
- Danışmanlar: DOÇ.DR. A. NURİ YURDUSEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa kimliği, Öteki, Türk, Rus, European identity, the Other, the Turk, the Russian
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tez, Avrupa'nın doğulu iki ötekisi, Rus ve Türk üzerine özel vurgu yaparak, Avrupa kimliğini ve onun ?ötekilerini? incelemektedir. Bu bağlamda, öncelikle kimlik kavramı, kimliğin oluşumunda farklılığın rolü, ve uluslararası ilişkilerde kimliğin rolü incelenecektir. Böylece, kimliğin, uluslararası ilişkileri şekillendirmedeki ortaya konulacaktır. Ardından, Avrupa'nın, Avrupa Kimliğinin ve farklı ötekilerinin gelişimi tarihsel bir perspektifle incelenecektir. Bu araştırmanın ışığında, Doğu-Batı bölünmesinin ortaya çıkışı, Avrupa'nın değişen anlamlarına bağlı olarak, Ruslar ve Türklerle olan ilişkilerin tarihsel gelişimi incelenecektir. Son olarak, Türk ve Rus ötekiler, karşılaştırmalı olarak ele alınıp, bu şekilde her iki örneğin, Avrupa'yla ilişkileri ve Avrupa'ya göre konumları açısından birbirleriyle uyuşan ve birbirlerinden ayrılan noktaları incelenecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the European identity and its others with a special focus on two Eastern ?Others?: the Russian and the Turk. In this context firstly the notion of identity, the role of difference in the formation of identity and the role of identity in international relations will be explored. Thereby the significance of identity in shaping the international relations will be shown. Then the development of Europe and European identity and its various others will be examined with a historical perspective. In the light of this exploration, the emergence of the East-West divide, the historical evolution of relations with the Russian and the Turk in relation with the changing connotations of the European identity will be studied. Finally the Russian and Turkish cases will be examined in a comparative way. In this way the converging and diverging points between the two cases in terms of their relationship with Europe and their place vis à vis Europe will be analyzed.