The effects of stress management program for mothers of children with autism
Otizm tanısı almış çocukların annelerinde stresle başa çıkma programının etkisi
- Tez No: 218018
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK GENÇÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Stres Yönetimi, Depresyon, Kaygı, intihar Olasılıgı, Anneler, Stress Management, Depression, Anxiety, Suicidal Probability, Mothers
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalısmanın amacı, otizm tanısı almıs çocukların annelerine yönelik bir Stres Yönetimi Programı hazırlamak ve programın depresyon, kaygı ve intihar olasılıgı üzerindeki etkisini degerlendirmektir. Herhangi bir uygulamaya tabi tutulmayan annelerin depresyon, kaygı ve intihar olasılıklarında herhangi bir degisiklik olmazken, Stres Yönetimi Programına katılan annelerin derpesyon, kaygı ve intihar olasılıklarında bir düsüs olması beklentisi bulunmaktadır. Katılımcılar Uyum Özel Egitim Merkezi ve ilgi Özel Egitim Merkezi'nden 44 otizm tanısı almıs çocuk annesidir. Bilgiler dört ölçegin dagıtımı sonucunda elde edilmistir; Beck Depresyon Envanteri, Beck Kaygı Envanteri, intihar Olasılıgı Ölçegi ve Demografik Bilgi Formu. Bilgilerin analizi için Tekrarlı Ölçümler Varyans Analizi kullanılmıstır. Elde edilen sonuçlar, Stres Yönetimi Programından sonra otizm tanısı almıs çocukların annelerinde depresyonda anlamlı bir düsüs olurken kaygı ve intihar olasılıklarında degisiklik olmadıgını göstermistir. Herhangi bir uygulamaya tabi tutulmayan anneler için depresyon, kaygı ve intihar olasılıgında bir farklılık olmadıgı görülmüstür. Sonuçlar ilgili literatur çerçevesinde tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to prepare a Stress Management Program for the mothers of children with autism and to evaluate the effects of the program on depression, anxiety, and suicidal probability. It was hypothesized that the mothers of children with autism who attended the Stress Management Program would have lower depression, anxiety and suicidal probability whereas there would be no change in the depression, anxiety, and suicidal probability of mothers of children with autism who did not get any treatment. The participants of the study were 44 mothers of children with autism from Uyum Special Education Center and Ilgi Special Education Center. The data were gathered by administering four instruments; Beck Depression Inventory, Back Anxiety Inventory, Suicidal Probability Scale, and Demographic Information Form. Repeated Measures Analysis of Variance Technique was used to analyze the data. The findings of the study indicated that there was a significant decrease in depression levels of mothers of children with autism after the Stress Management Program whereas anxiety and suicidal probability did not change significantly as a function of the Stress Management Program. For the mothers of children with autism who did not get any treatment, it was indicated that there were no difference in depression, anxiety and suicidal probability. The results were discussed within the context of the relevant literature.