Correlates of organizational commitment: A special emphasis on organizational communication
Kuruma bağlılığın ilişkili olduğu değişkenler: Kurumsal iletişime özel bir vurgu
  1. Tez No: 218019
  2. Yazar: AFİFE BAŞAK OK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. H. CANAN SÜMER, DOÇ.DR. REYHAN BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kuruma Baglılık, Kurumsal letisim, Kurumsal Özdesim, Doyumu, sten Ayrılma Niyeti, Organizational Commitment, Organizational Communication, Organizational Identification, Job Satisfaction, Turnover Intentions
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu çalısmanın amacı bireye ve kuruma özgü özelliklerle ilgili degiskenlerle, kurumsal iletisimin farklı boyutları, kuruma baglılık, kurumsal özdesim, is doyumu ve isten ayrılma niyeti arasındaki iliskileri incelemekti. Ayrıca, amire ve is grubuna baglılıgın kuruma baglılık üzerindeki etkisi de incelenmistir. Bu amaçlarla iki farklı pilot çalısmanın ardından arastırma sorularını içeren bir paket Ankara'daki farklı bankaların farklı subelerinde çalısan 321 beyaz yaka çalısana uygulanmıstır. Çalısmanın bulguları bireye ve kuruma özgü özelliklerin diger degiskenler üzerinde düsük ve çogu zaman anlamsız bir etkiye sahip oldugunu ortaya çıkarmıstır. Hem regresyon analizleri hem de model testi sonuçları is doyumunun anlamlı ve olumlu bir sekilde ?asagıya dogru ise yönelik iletisim? ve isten ayrılma niyetinin ise ?yukarıya dogru ise yönelik iletisim? ve ?asagıya dogru olumlu iletisim? degiskenleri tarafından anlamlı bir sekilde yordandıgını göstermektedir. Model testinde kurumsal özdesimin ?asagıya dogru ise yönelik iletisim? tarafından anlamlı bir sekilde yordandıgı bulunmustur. Ayrıca, hem is doyumunun hem de kurumsal özdesimin, kuruma baglılıgın anlamlı ve olumlu yordayıcıları oldugu bulunmustur. Buna ilaveten, kuruma baglılıgın amire baglılık tarafından çok is grubuna baglılık tarafından anlamlı ve olumlu bir sekilde yordandıgı bulunmustur. Diger taraftan, kuruma baglılıgın isten ayrılma niyetinin anlamlı ve ters yönde yordayıcısı oldugu bulunmustur. Ancak, is doyumu ve kurumsal özdesimin isten ayrılma niyeti üzerinde dogrudan ziyade kuruma baglılık üzerinden anlamlı dolaylı bir etkisi oldugu bulunmustur ve bu etki sobel testi ile kanıtlanmıstır. Çalısmanın bulguları, sınırlılıkları ve ileriye yönelik etkileri, ilgili görgül kanıtlar ısıgında daha detaylı bir sekilde tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the relationships among individual and organizational characteristics variables, several aspects of organizational communication, organizational commitment, organizational identification, job satisfaction, and turnover intentions. Furthermore, the influence of supervisor and workgroup commitment on organizational commitment was also examined. With these purposes, following two different pilot studies, questionnaires were administered to a sample of 321 white collar bank employees who are working in different branches of different banks in Ankara. The results of the study revealed that influence of individual and organizational characteristics variables on job satisfaction, organizational identification, organizational commitment, and turnover intentions were low and most of the time insignificant. The results of both regression analyses and model test indicated that job satisfaction was significantly and positively predicted by downward instrumental communication and turnover intentions was found to be significantly predicted by upward instrumental and downward positive communication and organizational identification was found to be significantly predicted by downward instrumental communication in the model test. Furthermore, both job satisfaction and organizational identification were found to be significant positive predictors of organizational commitment. In addition, organizational commitment was found to significantly and positively predicted by commitment to workgroup but not by commitment to supervisor. On the other hand, organizational commitment was found as a significant negative predictor of turnover intentions. However, when entered into the regression analysis together with organizational commitment, neither job satisfaction, nor organizational identification predicted turnover intentions significantly. However, significance of indirect effect of job satisfaction and organizational identification on turnover intentions through organizational commitment confirms the mediation of organizational commitment. The results of the present study, its limitations, and implications were discussed in more detail in the light of the relevant empirical evidence.