Prevalence of traumatic events and determinants of posttraumatic growth in university students
Üniversite öğrencilerinde travmatik olayların rastlanma sıklığı ve travma sonrası gelişimin belirleyicileri
  1. Tez No: 218024
  2. Yazar: GİZEM ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. NURAY KARANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Travma, bağlanma stilleri, başetme stilleri, travma sonrası gelişim, Trauma, attachment styles, coping styles, posttraumatic growth
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin yaşadıkları travmatik olayların incelenmesi ve sosyo-demografik değişkenlerin, travma özelliklerinin, bağlanma stillerinin ve başetme stillerinin travma sonrası gelişimi yordayıcılığını ortaya koymaktır. Çalışmaya Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden ve Hacettepe Üniversitesi'nden 321 öğrenci katılmıştır. Katılımcılara travmatik yaşam olayları listesi, Travma Sonrası Gelişim Ölçeği, İlişki Ölçekleri Anketi, Bağlanma Stili Ölçeği ve Başetme Yolları Ölçeği uygulanmıştır. Sonuç olarak, en çok bir afet yaşamak, aileden birinin ölümü, ciddi bir kaza geçirmek ya da ciddi bir sağlık sorunu yaşamak, bir yakının ya da bir arkadaşın kendini öldürmesi veya intihar girişimi ve bir kaza ya da şiddet olayında bir yakınını kaybetme katılımcılar tarafından rapor edilmiştir. Regresyon analizine göre ise, cinsiyet, duyulan dehşet ve çaresizlik, iyimser başetme stili ve kaderci başetme stilinin travma sonrası gelişimi belirgin şekilde yordadığı görülmüştür. Sonuçlar varolan literatür kapsamında tartışılmıştır. Klinik uygulamalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the prevalence of traumatic events among university students and to evaluate the predictive values of socio-demographic variables, trauma characteristics, attachment styles and coping styles in posttraumatic growth. 321 students from the Middle East Technical University and Hacettepe University participated in the study. A trauma checklist, Posttraumatic Growth Inventory, Relationship Scales Questionnaire, Attachment Style Questionnaire and Ways of Coping Inventory were administered. The results showed that living a disaster, death of a family member, living a serious accident or a serious health problem, a suicidal attempt or the suicide of a significant other or a friend and losing a significant other in an accident or in an act of violence are the traumas which were reported by the participants. In the regression analysis, gender, felt horror and helplessness during the traumatic event, optimistic coping style and fatalistic coping style are found to be significant predictors of posttraumatic growth. The results are discussed within the existing literature findings. The clinical implications are offered.