Social representations of European Union
Avrupa Birliği'nin sosyal temsilleri
  1. Tez No: 218025
  2. Yazar: ELİF SANDAL ÖNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BENGİ ÖNER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Temsiller, Avrupa Birligi, Medya, Social Representations, European Union, Media
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Çalısmanın temel amacı Avrupa Birligi ile ilgili baskın sosyal temsillerin ortaya çıkarılmasıdır. Amaca yönelik ilk olarak demografik yönden birbirlerinden farklı 13 kisi ile yarı yapılandırılmıs görüsmeler yapılmıs ve yapılan içerik analizi sonucunda Türkiye'nin AB üyeligi, Türkiye'nin problemleri, AB'nin yapısı, AB'nin dezavantajları ve AB'nin avantajları olarak 5 kategori tespit edilmistir. ikinci olarak AB'nin medya temsilinin ortaya çıkarılması amacıyla 3 degisik politik görüse mensup gazete nitel olarak analiz edilmis ve ?zorunluluk olarak AB?, ?tehdit olarak AB? ve ?AB'nin zorlugu? boyutları elde edilmistir. Son olarak nitel analizlerden elde edilen anlamlı birim ve kategoriler kullanılarak ?AB'nin Sosyal Temsili? sormacası olusturulmus ve 243 üniversite ögrencisine uygulanmıstır. Anketten içsel tutarlılık katsayıları .61 ile .88 arasında degisen; AB'nin Dezavantajları, AB'nin Avantajları, Dinsel ve Kültürel Tehdit ve AB'nin Zorlugu olmak üzere 4 alt boyut ortaya çıkarılmıstır. Alt boyutların politik görüs, medyaya maruz kalma, okunan gazete veya sosyo-ekonomik seviye boyutlarında farklılasıp farklılasmadıgını bulmak için varyans analizleri uygulanmıstır. Diger taraftan alt boyutların beklenti, algılanan politik gündem ve birey boyutları tarafından yordanıp yordanmadıgının ortaya çıkması amacı ile çoklu regresyon analizleri uygulanmıstır. AB'nin dezavantajları temsili ile ilgili okul, cinsiyet ve okunan gazete degiskenlerinin alt seviyelerinde anlamlı farklar bulunmustur. AB'nin avantajları temsili, cinsiyet ve okunan gazete seviyelerinde anlamlı olarak farklılasmaktadır. Dinsel ve kültürel tehdit temsili açısından üniversite, cinsiyet, politik görüs, okunan gazete ve medyaya maruz kalma degiskenlerinin seviyelerinde anlamlı farklar bulunmustur. Son olarak AB'nin zorlugu temsili, okunan gazete degiskeninin seviyelerinde farklılık göstermistir. AB'ye yönelik duygular ve üyeligin degerlendirilmesi boyutlarının, AB'nin dezavantajları, AB'nin avantajları, dinsel ve kültürel tehdit ve AB'nin zorlugu temsillerini anlamlı olarak yordadıgı ortaya çıkmıstır. Ayrıca, politik görüs ve medyaya maruz kalma degiskenlerinin dinsel ve kültüre tehdit temsilini anlamlı sekilde yordadıgı ortaya çıkmıstır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study was to reveal the prevailing social representations of European Union. In order to fulfill the aim, first a semi-structured interview was conducted to 13 demographically different individuals and the content analysis of the interviews revealed five categories namely, Turkey?s membership to EU, Problems of Turkey, Structure of EU, EU as Disadvantageous and EU as Advantageous. Second, in order to examine the media representation of EU, three newspapers representing different political views were qualitatively analyzed and the dimensions of EU as a must, EU as a threat, and EU as difficult were exposed. Finally, according to the thematic units and categories generated from the qualitative analyses; a ?Social Representations of EU? scale was formed and applied to 243 university students. Four sub-scales, namely EU membership is disadvantageous, EU membership is advantageous, religious and cultural threats and EU membership is difficult were extracted from the scale with the reliability coefficients varying from .61 to .88. In order to investigate whether the different factors of social representations of EU are differing on particular dimensions as political view, exposure to media, newspapers read or SES levels, variance analyses were performed. On the other hand, for answering the question of whether the representations of EU could be predicted from life expectations, perceived political agenda or individual dimensions multiple regression analyses were held. Significant differences were found in EU membership is disadvantageous representation in terms of university (Gazi University-METU), gender, and political views of newspapers read. EU membership is advantageous representation differed along the levels of gender and newspapers read. Religious and cultural threats were to be differed along the levels of university, gender, political view, newspapers read and exposure to media. Finally significant differences in EU as difficult representation was found in terms of the ideology of the newspapers read. Feelings toward EU and evaluation of the membership dimensions were found to contribute to the prediction of EU as disadvantageous, EU as advantageous, religious and cultural threats, and EU as difficult representations. Moreover, religious and cultural threats representation is significantly predicted from political view and media exposure.